Elon Musk nu mai vrea să ofere gratis Ucrainei rețeaua Starlink. A trimis o notă de plată la Pentagon

Publicat: 14 10. 2022, 11:50
Actualizat: 14 10. 2022, 12:03

SpaceX a avertizat Pentagonul, în septembrie, că ar putea opri finanțarea rețelei de sateliți Starlink din Ucraina, scrie CNN, care a obținut o scrisoare trimisă de milionar Departamentului de Apărare al Statelor Unite, în care solicită Pentagonului să acopere costurile.

Ste de milioane de dolari urmează să fie cheltuite pentru sateliții lui Musk

SpaceX estimează că până la sfârșitul anului vor fi cheltuite 124 de milioane de dolari pentru furnizarea de kituri de echipamente pentru sateliți și aproximativ 400 de milioane de dolari în 2023.

CNN notează că Starlink asigură comunicarea între soldații ucraineni aflați pe câmpul de luptă. CNN spune că a intrat exclusiv în posesia unei scrisori trimise Pentagonului de directorul de vânzări al SpaceX pe 8 septembrie.

Până în prezent, Ucraina a primit aproximativ 20.000 de stații de satelit Starlink, iar creatorul SpaceX, Elon Musk, a spus că acestea au costat compania 80 de milioane de dolari, iar până la sfârșitul anului costurile vor depăși 100 de milioane de dolari.

Din scrisoare a reieșit că aproximativ 85% din stațiile din Ucraina au fost plătite, cel puțin parțial, de țări precum Marea Britanie, SUA și Polonia.

Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională a cheltuit aproximativ 3 milioane de dolari pe echipamente și servicii Starlink în Ucraina.

Aproape 9.000 de posturi au fost plătite de Polonia, 1.700 de alte autorități americane. O stație costă 1.500 de dolari, un set de două costă 2.500 de dolari.

Până acum Musk acoperea 70% din costurile de conectare la internet

De asemenea, mai multe țări au plătit aproximativ 30% din costul conectării la internet prin satelit Starlink, care costă 4.500 de dolari pe lună.

Restul de 70% din sumă a fost acoperit chiar de SpaceX. Din documentele trimise de companie către Pentagon, a reieșit că, în iulie, comandantul șef al forțelor armate ucrainene, Valeri Zalujni i-a scris o scrisoare lui Elon Musk.

În imagine: Un SpaceX Falcon 9 transportă încă 60 de sateliți Starlink ce furnizează o acoperire largă de internet. Sursă foto: Hepta – Zuma Press / SpaceX

El a spus că în timpul ostilităților, aproximativ 500 de stații satelit sunt distruși în fiecare lună. Generalul a cerut să se livreze încă 6.200 de stații în Ucraina, precum și să se asigure pe viitor livrări de 500 de stații pe lună. SpaceX a răspuns cerându-i lui Zalujni să redirecționeze cererea către Ministerul Apărării.

Într-o scrisoare de intenție separată adresată Pentagonului, un consultant care lucrează pentru SpaceX a scris că firma trebuie să ia „decizii teribil de dificile”. „Nu cred că au capacitatea financiară de a furniza stații sau servicii suplimentare la cererea lui Zalujni”, a remarcat un expert consultat de CNN.

La o concluzie similară a ajuns directorul de vânzări al SpaceX într-o scrisoare din septembrie către Pentagon. „Nu suntem în măsură să transferăm în continuare stații, ca un cadou făcut Ucrainei, și să finanțăm stațiile deja livrate pentru o perioadă nedeterminată”.

La începutul lunii octombrie, forțele armate ucrainene au anunțat întreruperi în activitatea Starlink, după cum a scris Financial Times.

Potrivit surselor CNN, întreruperile „au acoperit brusc întreaga linie a frontului. Acest lucru a afectat toate încercările ucrainenilor de a pătrunde pe front. Starlink este principala modalitate de a conecta unitățile pe câmpul de luptă”, a explicat unul dintre interlocutorii postului american de televiziune.

CNN notează că rețeaua Starlink este folosită nu numai pentru comunicații vocale și electronice, ci și pentru a controla dronele și a trimite imagini video pentru a corecta focul de artilerie.

Potrivit canalului de televiziune, cererea SpaceX de a plăti proviziile Starlink către Ucraina „a iritat conducerea la vârf a Pentagonului”. Un înalt oficial, rămas anonim, a spus că cei de la SpaceX „au îndrăzneala de a poza în eroi”, deși compania nu plătește ea însăși pentru sistemele de satelit, iar acum „a prezentat o factură de zeci de milioane pe lună”.

Sugestia SpaceX că va opri finanțarea Starlink vine și pe fondul îngrijorării crescânde din Ucraina cu privire la loialitatea lui Musk

Oficial, SpaceX a refuzat să comenteze informațiile. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Bob Dichy, a declarat pentru CNN că departamentul „continuă să lucreze la găsirea de soluții pentru forțele armate ale Ucrainei”.

Starlink este un sistem global prin satelit dezvoltat de SpaceX pentru a oferi acces la internet prin satelit de bandă largă de mare viteză în locuri în care accesul la internet nu era securizat, era scump sau complet indisponibil.

În septembrie, Starlink a devenit disponibil pe toate continentele, inclusiv în Antarctica. Rețeaua însă nu va funcționa în Rusia, și nici în Afganistan, Belarus, Venezuela, Iran, Cuba, China, Coreea de Nord și Siria.

Sugestia SpaceX că va opri finanțarea Starlink vine și pe fondul îngrijorării crescânde din Ucraina cu privire la loialitatea lui Musk. Acesta a postat recent pe Twitter un plan de pace controversat, care ar determina Ucraina să renunțe la Crimeea și la controlul asupra regiunilor de est Lugansk și Donețk.

După ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întrebat alături de cine este Musk, el a răspuns că „încă sprijină foarte mult Ucraina”, dar se teme de „o escaladare masivă”.

Musk a susținut, de asemenea, luna trecută, în privat, că Ucraina nu dorește negocieri de pace în acest moment și că, dacă ar fi de acord cu planul său, „Rusia ar accepta acești termeni”, potrivit unei persoane care l-a ascultat.

„Ucraina știe că actualul său guvern și eforturile din timpul războiului depind în totalitate de Starlink”, a spus persoana care a auzit discuțiile. „Decizia de a menține Starlink să funcționeze sau nu stă în întregime în mâinile unui singur om.

Acesta este Elon Musk. Nu a fost ales, nimeni nu a decis să-i dea acea putere. O are datorită tehnologiei și companiei pe care a construit-o”.

Marți, Musk a negat un raport în care se spune a vorbit direct cu Putin despre Ucraina. Joi, când un ministru ucrainean a scris pe Twitter că Starlink este esențial pentru infrastructura Ucrainei, Musk a răspuns: „Cu plăcere. Mă bucur să susțin Ucraina”