Elon Musk a declarat marți, 12 septembrie, la All-In Summit, Los Angeles, că Internetul prin satelit Starlink din apropierea Crimeei nu a putut fi pornit pentru o operațiune militară ucraineană, din cauza sancțiunilor americane asupra Rusiei. Astfel, miliardarul avea nevoie de permisiunea președintelui american, scrie The Kyiv Independent.
„Sancțiunile includ Crimeea, iar noi nu avem voie să pornim conexiunea către o țară sancționată fără aprobarea explicită a guvernului”, a declarat Elon Musk în fața audienței.
Guvernul ucrainean a cerut ca această conexiune să fie pornită „în mijlocul nopții”, motiv pentru care Elon Musk a numit „un atac de tip Pearl Harbor asupra flotei ruse din Savastopol”.
De asemenea, miliardarul a mai spus că Ucraina cerea să ia parte la un atac major de război, adăugând că „dacă aș fi primit o directivă prezidențială de a o porni, aș fi făcut-o”.
Dronele care se apropiau de flota rusă „și-au pierdut conectivitatea și au fost aduse inofensive la țărm”, a scris Walter Isaacson, în bibliografia intitulată „Elon Musk”.
Senatoarea Elizabeth Warren a cerut pe 11 septembrie o anchetă asupra lui Musk și a companiei SpaceX, pentru a vedea dacă „avem instrumente adecvate pentru a ne asigura că politica externă este condusă de guvern și nu de un miliardar”, a declarat Warren.
SpaceX a câștigat un contract din partea Departamentului Apărării pentru furnizarea în Ucraina de servicii prin satelit Starlink, însă prețul nu a fost dezvăluit. De asemenea, nici domeniul de aplicare sau calendarul de livrare nu a fost dezvăluit invocând securitatea operațională, potrivit Pentagonului.
Compania lui Elon Musk a început să furnizeze Ucrainei sistemul de Internet prin satelit Starlink la scurt timp după începerea invaziei ruse.