În spatele îndrăznețului plan al fondatorului Space X și Tesla, Elon Musk, de a bombarda nuclear planeta Marte, pentru a o face adaptabilă vieții umane, s-ar ascunde de fapt un alt plan, acuză Rusia. Dimitri Rogozin, fost vicepremier rus, actual președinte al agenției spațiale ruse Roscosmos, afirmă că planul lui Musk nu are ca scop adaptarea planetei Marte la viața umană ci este un paravan pentru a desfășura arme nucleare în spațiu.
„Un singur lucru stă în spatele acestei demagogii: este o acoperire pentru trimiterea de arme nucleare în spațiu”, a spus Rogozin, potrivit The Moscow Times.
Planul fondatorului SpaceX, Elon Musk, de a bombarda planeta Mare în încercarea de a o face accesibilă vieții omenești nu este văzut cu ochi buni de Moscova. Autoritățile de la Kremlin susțin că planul este de fapt o acoperire pentru supremația spațială a SUA.
Dimitri Rogozin, fost vicepremier al Rusiei, acum președinte al Roscosmos, spune că teoria avansată de Elon Musk este absurdă, întrebându-se totodată cine i-a dat permisiunea fondatorului SpaceX să distrugă o planetă.
„Vedem astfel de tentative. Noi le considerăm ca inacceptabile și ne vom împotrivi în orice măsură va fi posibil”, a declarat Dmitri Rogozin, adăugând căRusiapregătește „un răspuns” și că reglementările internaționale interzic clar orice desfășurare de arme nucleare în spațiu.
Totodată, Alexander Bloshenko, și el oficial al Roscosmos, a afirmat că, pentru a lovi planeta Marte ar fi nevoie de10.000 de focoase nucleare.
„Pentru ca o explozie termonucleară la unul dintre polii lui Marte, cum spune planul SpaceX, pentru rezultate tangibile este nevoie de 10.000 de rachete nucleare pentru a transporta încărcătura”, a spus Bloshenko.
Ca răspuns, patronul Space X a scris pe Twitter: „Nici o problemă”.
Nu este prima dată când Dmitri Rogozin îl atacă public pe Elon Musk. Oficialul Rusiei l-a mai acuzat pe fondatorul SpeceX că încearcă să elimine Moscova de pe piața rachetelor purtătoare, scăzând prețul zborurilor spațiale comerciale.
Aceste afirmații din partea reprezentanților Roscosmos vin la o zi după ce Space X a fost constrânsă să amâne lansarea istorică a navei spațiale Dragon către Stația Spațială Internațională, din cauza vremii defavorabile.
Dacă lansarea reprogramtă pentru ziua de sâmbătă va decurge bine, SpaceX este pe cale să pună punct dependenței SUA față de Rusia, în privința călătoriilor în spațiu, scrie Forbes.com.
Practic, Statele Unite nu vor mai fi dependente de rachetele rusești Soyuz pentru a accede în spațiu.
După suspendarea zborurilor navetelor spaţiale în 2011, Statele Unite au fost nevoite să apeleze la Rusia pentru a transporta astronauţi pe Staţia Spaţială Internaţională, iar costurile au crescut mult.
Va fi prima misiune de acest fel de pe teritoriul american după nouă ani de pauză. Astfel, noi astronauți ai Administrației Naționale Aeronautice și Spațiale vor călători cu capsula Dragon până laStația Spațială Internațională.
De asemenea, dacă operațiunea va fi una de succes, va fi pentru prima oară când o companie privată trimite oameni în spaţiu.
Lansarea de acum reprezintă momentul în care sectorul privat începe să transporte oameni în spaţiu. Dennis Tito, primul turist spaţial, a plătit 20 de milioane de dolari în 2001 pentru a ajunge la Staţia Spaţială Internaţională cu o rachetă rusească. Acum, preţul a ajuns la 90 de milioane de dolari. O piaţă comercială competitivă ar putea readuce preţul.
Cei doi astronauți care vor fi la bordul Crew Dragon sunt Bob Behnken și Doug Hurley. Aceștia sunt astronauți cu experiență, cu sute de ore în spațiu la bordul unor navete. Bahnken are chiar și de experiență în misiuni de tip „space walk”.