Elon Musk a distribuit un fake news cum că Marea Britanie îi va deporta pe protestatarii de extremă dreapta în lagare de detenție din Insulele Falkland

Elon Musk a distribuit un fake news cum că Marea Britanie îi va deporta pe protestatarii de extremă dreapta în lagare de detenție din Insulele Falkland
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Patrick Pleul

Elon Musk, patronul platformei X, a răspândit și apoi a șters un titlu de presă fabricat pe de-a întregul pe care îl promovează un partid de extremă dreapta, în contextul violențelor din Marea Britanie, susține Politico.

Elon Musk a distribuit un fake news despre situația din Marea Britanie

Musk a distribuit un titlu fals care se pretindea a fi de la publicația Telegraph și în care se susținea că premierul britanic, Keir Starmer, „ia în calcul să construiască `lagăre de detenție de urgență` pe Insulele Falkland” pentru a-i ține acolo pe protestatarii arestați în contextul violențelor din Marea Britanie.

O căutare rapidă pe Google ar fi arătat că afirmația nu este adevărată. De altfel, chiar cei de la Telegraph au confirmat că nu au publicat un astfel de articol.

Elon Musk distribuise imaginea postată de Ashlea Simon, co-lider al formațiunii Britain First. Este vorba despre un partid de dreapta radicală din Regatul Unit, cunoscut pentru „invadarea” moscheilor și pentru perioada în care membri de top au stat în închisoare pentru hărțuire pe motive religioase.

Postarea lui Musk ar fi fost văzută de aproape 2 milioane de persoane

Deși miliardarul american a șters postarea după mai puțin de o oră, încă nu a recunoscut că o distribuise. Un jurnalist britanic susține că postarea a fost văzută de aproape 2 milioane de persoane înainte de a fi ștearsă.

Ulterior, postarea inițială a lui Ashlea Simon a fost marcată cu o „notă de comunitate” – instrumentul care le permite utilizatorilor de pe X să propună context la postări virale care nu le aparțin – prin care se menționează că informația nu este reală.

În ultima săptămână, Elon Musk a avut o dispută cu guvernul britanic din cauza informațiilor de pe platformă și a postărilor sale despre violențele din Regat, în care afirma inclusiv că este „inevitabil un război civil” în Marea Britanie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:57 - O localitate din România nu are apă potabilă la robinet. Care este cauza
23:49 - Nicușor Dan, despre lucrările la rețeaua de termoficare: Avem 15 şantiere deschise. Facem 70 km anul acesta. Vor fi tot mai puține avarii (VIDEO)
23:31 - Un bărbat și-a pierdut viața printr-un accident de bucătărie. Acesta s-a înjunghiat mortal
23:30 - Ciucă, întrebat despre coaliţia de dreapta: Când celelalte partide se vor maturiza suficient să putem discuta despre politici şi valori. Mai au aproape 70 de zile să se maturizeze
22:59 - Ciucă, despre amendamentul ce-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Noi doar restabilim un drept. Experiența președintelui nu se irosește, trebuie valorificată
22:57 - Care este țara din lume care are mai multe mașini electrice decât pe benzină? Autoritățile oferă reduceri fiscale generoase pentru vehiculele electrice
22:40 - Nicușor Dan, despre planșeul de la Piața Unirii: Nu avem o expertiză care să spună că-i pericol public. Când Primăria Sectorului 4 va veni cu toate avizele, vom da repede autorizația pentru intervenție (VIDEO)
22:19 - Ce au spus medicii din Beirut despre rănile produse de pagerele care au explodat: „N-am mai văzut aşa ceva. Este indescriptibil”
22:14 - Nicusor Dan, întrebat dacă va semna şi pentru candidatura lui Ludovic Orban, după ce a semnat pentru Ciucă și Lasconi: Dacă mi-o solicită, desigur, pentru că este un partid de dreapta (VIDEO)
21:51 - Cum funcționează dronele antițânțari din Capitală. Nicușor Dan: Dacă se dovedesc eficiente acum, le vom folosi sistematic la anul. Nu e absolut niciun pericol pentru oameni (VIDEO, FOTO)