Dacă nu se produce o schimbare a politicilor Guvernului de la București, Articolul 7 ar putea fi activat chiar în perioada în care România deține președinția Consiliului UE, ceea ce ar fi ”o situație foarte urâtă”, a declarat europarlamentarul german Elmar Brok, pentru Digi24.
Activarea Articolului 7 din Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană este cea mai drastică formă de pedepsire a unui stat membru, prin ridicarea dreptului de vot în cadrul Uniunii Europene și aplicarea în trepte a unor sancțiuni politice și economice. Acest articol a fost deja activat în cazul Poloniei, fapt ce a determinat Guvernul de la Varșovia să facă pași înapoi în procesul său de ”reformare” a justiției. (Detalii AICI)
”În condiţiile actuale, România nu ar fi acceptată ca membră în UE. Este valabil şi pentru Ungaria şi Polonia. Tuturor statelor care au fost sub dictatură comunistă li s-a promis că vor putea intra în UE, cu condiţia statului de drept şi a democraţiei, democraţia liberală clasică. Acum vedem în mai multe ţări, inclusiv în cazul partidului de guvernământ din România, că se întorc la mentalităţile învechite: dacă ai majoritatea în parlament, poţi să faci ce vrei, tribunalele joacă un rol minor sau un rol care este îngrijorător, deci percepţia democraţiei de tip occidental şi statul de drept, al controlului şi echilibrelor sunt greşit înţelese. Şi cred că aceasta este una din problemele majore”, a declarat Elmar Brok, pentru Digi24.
Acesta a explicat situația în care s-ar putea ajunge la activarea articolului 7 și în cazul României: ”Este vorba de o verificare, nu de o decizie. Dar dacă vedem că justiţia este supusă presiunilor, că se modifică legi, că liderii unor partide adoptă noi legi care să anuleze decizii judecătoreşti care îi condamnă pentru corupţie şi care să facă din corupţie o faptă minoră, neimportantă în jurisdicţie, atunci avem o problemă. Şi atunci trebuie să verificăm cât de gravă este, în ce măsură există un guvern responsabil, controlat de opoziţie, de judecători, de opinia publică”.
”Nu vorbim de articolul 7 în acest moment, dar suntem în momentul de dinaintea articolului 7. Deci (guvernanții) ar trebui să se gândească serios la asta, să schimbe politica lor în chestiunile de principiu, ca să evite ca Parlamentul European să activeze la un moment dat articolul 7 împotriva României. Şi dacă acest lucru s-ar întâmpla în timpul preşedinţiei României, ar fi o situaţie foarte urâtă. Ar trebui să evităm situaţia asta, dar depinde în totalitate de guvernul actual al României să atingă acest scop”, a mai declarat Elmar Brok, pentru Digi24.