Elita rusă se revoltă împotriva lui Putin: „Se fac pregătiri pentru o schimbare a sistemului”

Elita rusă se revoltă împotriva lui Putin: „Se fac pregătiri pentru o schimbare a sistemului”
Foto: Hepta - Gavriil Grigorov

Mai mulți oficiali și oameni de afaceri ruși au declarat pentru The Washington Post că se așteaptă la o înrăutățire a climatului politic și economic, motiv pentru care își doresc sfârșitul războiului.

Membrii elitei Moscovei încep să vorbească și despre potențiala schimbare de conducere într-un mod pe care nu l-au mai făcut până acum în mai mult de 20 de ani de guvernare a lui Putin – deși nimeni nu poate spune cum sau când s-ar putea întâmpla acest lucru.

„Am început să intrăm într-o situație revoluționară”, a spus un oficial de stat. „Toată lumea așteaptă orice altceva decât ceea ce se întâmplă acum: o altă conducere, un alt război. Șoimii doresc o acțiune mai dură. Porumbeii nu vor deloc război. Se fac pregătiri pentru o schimbare a sistemului politic. Dar cum se va întâmpla, nu știu.”

Cresc nemulțumirile în rândul elitei ruse

Referitor la atacurile rusești din ultimele zilei asupra infrastructurii civile din Ucraina, aceștia au spus că chiar dacă au reușit să deterioreze rețelele de electricitate și gaze ale Ucrainei, nu se cunoaște de câte rachete mai dispune Rusia și cât timp va mai putea susține o campanie de bombardamente.

Rachetele „sunt produse. Dar în unități individuale. Și vechile rezerve se epuizează”, a spus un oficial de stat.

Ultima picătură care a aprins revoltele la Kremlin a fost atacul umilitor de sâmbătă asupra Podului Kerci din Crimeea, supranumit și „Podul lui Putin”.

„Nimeni nu este mulțumit de situație”, a spus oficialul rus. „Este clar că o victorie militară sau politică nu va fi posibilă. Dar nici o pierdere nu este posibilă. Acest lucru se transformă în situația din șah cunoscută sub numele de zugzwang, când fiecare pas este mai rău decât următorul și totuși este imposibil să nu te miști.”

Putin rămâne fără opțiuni

„Arsenalul de posibile acțiuni ale lui Putin este foarte limitat”, a spus Serghei Aleksashenko, fost guvernator adjunct al Băncii Centrale Ruse, care trăiește acum în exil în Statele Unite.

„În afară de lovirea infrastructurii civile, el are doar opțiunea de a folosi o armă nucleară tactică. Dacă contraofensiva ucraineană continuă, lui Putin îi rămâne întrebarea ce trebuie făcut în continuare”.

Dar puțini ruși cred că Putin va recurge la desfășurarea unui atac nuclear tactic, în ciuda declarațiilor Kremlinului, a spus omul de afaceri din Moscova, pentru că „atunci nu va mai avea nicio carte”, în timp ce China ar putea bloca acest tip de escaladare. „Aceasta este o cutie a Pandorei [chinezii] nu vor să fie deschisă”, a spus el.

Pe de altă parte, economiștii și oamenii de afaceri spun că sancțiunile încep să lovească mai puternic economia rusă, scăderile bugetare fiind deja impuse – în timp ce o propunere de plafonare a prețurilor care va fi impusă de țările G7 asupra vânzărilor de petrol rusesc începând din decembrie vor fi o lovitură suplimentară. Președintele rus „va rămâne fără bani. … Are nevoie de bani pentru a plăti Iranul și Coreea de Nord pentru arme. Dar vom vedea în decembrie o realitate cu totul nouă”, a spus Serghei Guriev, rector la Universitatea Sciences Po din Paris.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`