Federația Rusă a propus includerea în programa școlară de la istorie capitole despre „operațiunea militară din Ucraina” și „renașterea țării ca putere mondială”.
Pe 20 iunie, a devenit cunoscut faptul că s-a decis includerea în manualele de clasa a XI-a de istorie a capitolului „recunoașterea independenței republicilor populare Donețk și Lugansk”, pe motiv că „evenimentele istorice semnificative sunt întotdeauna reflectate în publicațiile educaționale”, potrivit RBC.
Proiectul de ordin al ministerului prevede ca elevii să studieze „înțelegerea cauzelor și consecințelor prăbușirii URSS, renașterea Federației Ruse ca putere mondială, reunificarea Crimeei cu Rusia, operațiunea militară specială din Ucraina și alte evenimente majore ale secolului XX – începutul secolului XXI”, dar și„ rolul decisiv al Uniunii Sovietice în victoria asupra nazismului, semnificația succeselor științifice și tehnologice sovietice, explorarea spațiului”.
În iunie, ministrul rus al Educației, Serghei Kravtsov, a vorbit despre planurile de a introduce un curs suplimentar de istorie în licee, astfel încât școlarii să parcurgă din nou întreaga istorie a țării.
Potrivit ministrului, acest lucru ar permite discutarea „evenimentelor istorice semnificative” cu elevii de liceu și ar forma o imagine competentă a viziunii asupra lumii în rândul elevilor. Ministrul și-a exprimat încrederea că acest curs va include reunificarea Crimeei și Sevastopolului cu Rusia și „evenimentele de astăzi legate de încheierea războiului de opt ani”.
În plus, profesorilor li s-au oferit răspunsuri la întrebări populare din partea școlarilor cu privire la „operațiune militară specială”: „de ce a atacat Rusia Ucraina”, „ce să le spună elevilor despre starea economică a Rusiei”, „când se va încheia operațiunea militară”.