Au fost în prima linie încercând să salveze trupul ori sufletul celor suferinzi. Mulţi dintre ei însă, nu au reuşit să se salveze pe sine. Medicii şi preoţii italieni au plătit cu viaţa făcându-şi meseria până la capăt.
66 de medici şi cel puţin 67 de prelaţi au murit până acum în Italia luptând cu pandemia, de la debutul ei din 29 ianuarie şi până pe 30 martie.
În spitalele supra aglomerate, cadrele medicale au făcut tot ce s-a putut pentru a salva vieţi şi au fost puse în situaţia de a tria pacienţii, de a alege cine moare şi cine trăieşte, aşa cum numai în filme generaţia noastră a văzut…
Primul medic căzut la datorie a fost Roberto Stella, Preşedinte al Ordinului Medicilor din Varesse, care a murit pe 11 martie. Au urmat un lung şir de alţi colegi răpuşi de COVID-19 în Milano, Coma, Napoli, Brescia, Torino, Roma şamd.
15 dintre cei 66 de medici decedaţi la datorie sunt din Bergamo, epicentrul italian al pandemiei, potrivit site-ului Federaţiei Naţionale a Medicilor din Italia.
La fel de greu încercată a fost şi tagma preoţilor din Peninsulă. Mereu pe drum – la înmormântări, spovedanii, pentru a da o încurajare sau o ultimă binecuvântare, mulţi dintre ei în vârstă, zeci de preoţi italieni au plătit cu viaţa.
Nu mai puţin de 67 de morţi au fost înregistrate în rândul prelaţilor catolici până pe 28 martie,(peste 20 din Bergamo). Iar numărul lor creşte odată cu cifrele negre ce vin din Peninsulă.
Impresionant, gestul părintelui Don Giuseppe Berardelli (72 de ani) care a murit pe 15 martie, la un spital din Lovere, la câteva ore după ce şi-a cedat ventilatorul unui pacient mai tânăr pentru care medicii nu mai aveau aparat de susţinere a respiraţiei.
În acest moment Italia numără 101.739 de cazuri COVID-19 şi 11.591 morţi, dar cifrele răului încep să fie în descreştere, iar primele estimări statistice arată că în jur de 15 mai calvarul ar putea lua sfârşit.
Ei, cei din linia întâi: Tributul suprem adus de medicii şi preoţii din Italia