Egiptul va avea o nouă capitală politică, la aproape 50 de kilometri distanță de Cairo, „orașul celor o mie de minarete” având acest statut în prezent, potrivit deciziei luate de președintele Abdel-Fattah al-Sisi, relatează The Economist.
Așadar, egiptenii au putut admira cele patru turnuri albe ale moscheii Fattah al-Aleem înălțându-se în deșert, la 49 de kilometri la est de Cairo. Președintele a inaugurat lăcașul de cult, chiar în această lună.
Cu toate acestea, orașul rămâne încă nelocuit. Niște studenții de la Universitatea din Cairo aleși de Guvern au fost duși cu autobuzul la proaspăta moschee, pentru rugăciuni, pe 18 ianuarie. Precum construcția, scrie publicația, noua capitală a Egiptului, care nu are un nume până la acest moment, este una grandioasă.
Publicația amintește că Sisi nu este primul lider egiptean care decide să mute capitala, acesta alăturându-se unei liste de faraoni, precum Thebes și Memphis. Capitala modernă a Egiptului datează din 969 d. Hr., atunci când cuceritorii fatimizi au ridicat o fortăreață pentru a marca triumful Califatului.
Un mileniu mai târziu, „orașul victorios” a devenit unul aproape neîncăpător, fiind locuit de 23 de milioane de oameni, în ciuda dimensiunilor restrânse. În ultimii ani de domnie, Hosni Mubarak, dictatorul înlăturat în 2011, a preferat să guverneze din Sharm el-Sheikh, stațiunea idilică a Peninsulei Sinai, singura zonă egipteană de pe teritoriul continentului Asia.