Egipt spune că Israel încă nu a permis deschiderea vamei Rafah, acolo unde se află și români care așteaptă să fie evacuați

Egipt spune că Israel încă nu a permis deschiderea vamei Rafah, acolo unde se află și români care așteaptă să fie evacuați
Imagine din zona vamei Rafah, dintre Egipt și Fâșia Gaza, din 14 octombrie 2023. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Abed Rahim Khatib

Ministrul egiptean al afacerilor externe, Sameh Shoukry, susține că guvernul israelian încă nu a adoptat o poziție care să permită deschiderea punctului de trecere a frontierei dintre Egipt și Fâșia Gaza, relatează Sky News.

Partea egipteană a dorit să țină deschisă vama Rafah, susține Sameh Shoukry, care a descris drept „periculoasă” situația cu care se confruntă palestinienii din Fâșia Gaza.

SUA a perfectat un acord la Cairo și se credea că vama va fi deschisă luni dimineață pentru a le permite cetățenilor străini să intre în Egipt.

Rafah este singura poartă a Fâșiei Gaza către restul lumii pe care nu o controlează Israel în mod direct. Este sub controlul Egiptului, ca parte dintr-un acord cu Israel și Uniunea Europeană. Autoritățile egiptene impun în mod frecvent restricții drastice la frontieră.

În proximitatea vamei Rafah sunt și români care așteaptă evacuarea

La punctul de trecere de la Rafah și români care așteaptă să fie evacuați.

„Peste 200 de cetățeni români și membri de familie aflați în Fâșia Gaza ne-au solicitat sprijin în vederea evacuării. Noi rămânem în contact permanent cu ei, discutăm în timp real. Din datele pe care vi le pot prezenta, vă pot spune că aceștia sunt relativ grupați și, în cazul în care situația o va permite, suntem pregătiți pentru acordarea sprijinului solicitat (…). Pot să îi asigur că, atunci când condițiile o vor permite, vor primi tot sprijinul necesar”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Radu Filip, luni, la Știrile B1 TV prezentate de Gabriela Mihai.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`