Eforturile europene de mediere a conflictului dintre Serbia și Kosovo au eșuat. Situația devine din ce în ce mai tensionată

Eforturile europene de mediere a conflictului dintre Serbia și Kosovo au eșuat. Situația devine din ce în ce mai tensionată
Sursa Foto: Hepta

Situația devine din ce în ce mai tensionată în Kosovo, din cauza neînțelegerilor între majoritatea de etnie albaneză și minoritatea sârbă. Președintele sârb, Aleksandar Vucici, și premierul kosovar, Albin Kurti, nu au reușit să ajungă la un acord pentru rezolvarea unor probleme legate de granițe și recunoașterea reciprocă, potrivit elnacional.cat. Localnicii se tem că eșecul că acestor discuții politice, ca ar putea duce la un nou conflict între kosoveni, sârbi și albanezi. Aproape 4000 de soldați NATO veghează  de-a lungul principalei șosele care leagă Serbia de Kosovo, în direcția orașului Mitrovița.

De la ce a început conflictul în Kosovo?

Scânteia conflictului s-a reaprins în ultimele săptămâni în nordul teritoriului Kosovo din cauza anunțului că va interzice plăcuțele de înmatriculare și documentele de călătorie sârbe pe teritoriul său. Pe 31 iulie, etnicii sârbi din nordul Kosovo au blocat drumuri și au ridicat baricade pentru a protesta împotriva deciziei care îi obligă să folosească plăcuțele de înmatriculare emise la Priștina. Ulterior, Kosovo a fost de acord să continue să recunoască plăcuțele de înmatriculare și documentele emise de Serbia până la sfârșitul lunii august.

Kosovo este o provincie independentă recunoscută

Kosovo, populat în mare parte de persoane de origine albaneză, și-a proclamat independența față de Serbia în 2008 și a fost recunoscut de SUA și UE, cu excepția Spaniei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`