Efecte devastatoare ale furtunii Boris: Dunărea a ajuns chiar la clădirea Parlamentului în Budapesta / Peste 18.000 de clădiri şi obiective de utilitate publică, avariate în Polonia

Efecte devastatoare ale furtunii Boris: Dunărea a ajuns chiar la clădirea Parlamentului în Budapesta / Peste 18.000 de clădiri şi obiective de utilitate publică, avariate în Polonia
Foto: Pixabay.

Fluviul Dunărea a atins recordul ultimilor 10 ani în Budapesta puternic fortificată, apa ajungând pe treptele parlamentului, după ce furtuna mortală Boris a lovit Europa.

Ploile torențiale și vânturile puternice au dus la inundații pe scară largă în Europa Centrală și de Est de săptămâna trecută, ucigând 24 de persoane și devastând orașe și sate, potrivit aljazeera.

În timp ce apele umflate ale Dunării s-au deplasat sâmbătă spre sud, lucrătorii de urgență maghiari au transportat saci de nisip pentru a fortifica așezările, inclusiv în Budapesta, unde râul a inundat digul până la treptele clădirii parlamentului.

Apa s-a apropiat de nivelurile record din 2013 înainte de a începe să se retragă sâmbătă.

Premierul Viktor Orban, care și-a anulat toate călătoriile internaționale săptămâna aceasta și a mers sâmbătă să inspecteze lucrările de protecție împotriva inundațiilor din Budapesta, a declarat că accentul s-a pus „pe controlul inundațiilor”, cu câteva „zile grele” înainte pentru a se asigura că digurile rezistă.

Oameni au murit în Austria, Republica Cehă, Polonia și România, deoarece inundațiile au demolat case și au afectat puternic infrastructura rutieră și feroviară.

Cele mai grave inundații care au lovit Europa Centrală și de Est în cel puțin două decenii au deteriorat sau distrus peste 18.000 de clădiri și facilități în Polonia, potrivit primelor estimări anunțate de guvern sâmbătă.

Râurile umflate au continuat să amenințe mai multe așezări din vestul Poloniei, prim-ministrul Donald Tusk promițând „ajutor masiv” regiunilor afectate.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat joi fonduri de 10 miliarde de euro (11 miliarde de dolari) pentru țările membre ale UE care se confruntă cu efectele inundațiilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`