Israel intenționează să își redeschidă economia pe 5 aprilie, după ce a fost vaccinată anti-COVID-19 toată populația eligibilă și este în discuții cu producătorii de ser Pfizer și Moderna pentru înființarea unor fabrici în țară, a anunțat miercuri premierul israelian Benjamin Netanyahu, potrivit Reuters.
Israel a importat vaccinuri anti-COVID-19 de la Pfizer și Moderna. La nivel național a administrat cel puțin o doză de Pfizer la aproape 50% din populația sa de nouă milioane de locuitori, într-una din cele mai rapide campanii de imunizare de pe mapamond.
Multe afaceri din Israel s-au redeschis de duminică, inclusiv magazinele stradale și centrele comerciale, deși multe zone de agrement s-au redeschis doar pentru persoanele imunizate prin vaccin sau prin trecerea efectivă prin boala COVID-19. Mulți copii au revenit la clase, însă pentru o parte dintre ei școala continuă în sistem online, iar restaurantelor le este permis doar să facă livrări la domiciliu sau să servească mâncare la pachet.
Într-o discuție cu reporterii prezenți la Tel Aviv, prim-ministrul Benjamin Netanyahu a declarat că toți israelienii eligibili pentru vaccinare, cu vârste de cel puțin 16 ani, ar putea fi vaccinați până la finalul lunii martie, ceea ce ar permite o redeschidere deplină a economiei în 5 aprilie.
Totodată, premierul Benjamin Netanyahu a precizat că poartă discuții cu conducerile de la Pfizer și Moderna.
„Vom înființa aici două fabrici, care vor face din Israel parte a lanțului global de aprovizionare cu vaccin”, a spus el. Concret, una dintre ele va produce flacoane pentru Moderna, iar cealaltă va fi un centru de cercetare și dezvoltare pentru Pfizer.
Israel a anunțat, marți, că acordă cantități mici din surplusul de vaccinuri anti-COVID-19 către teritoriile administrate de palestinieni, precum și către alte țări.
În această lună, palestinienii au primit un transport inițial de vaccin Moderna din partea Israelului, care a contribuit la demararea unei campanii limitate de vaccinare în Gaza și în Cisiordania. Israelul a vaccinat palestinieni din Ierusalimul de Est.
Ministerul israelian al Sănătății a anunțat recent că rata infectărilor cu noul coronavirus a scăzut cu un procent de 95% în rândul persoanelor vaccinate cu ambele doze din serul de la Pfizer. La această concluzie s-a ajuns pe baza unor date colectate până pe 13 februarie.
Parlamentul israelian a autorizat, miercuri, identificarea persoanelor nevaccinate împotriva COVID-19.
La nivel global, numărul cazurilor confirmate de infecție cu SARS-CoV-2 a trecut de 113 milioane. De la debutul pandemiei au fost înregistrate peste 2,5 milioane de decese asociate noului coronavirus. Mai bine de 88,7 milioane de persoane s-au vindecat, arată datele centralizate joi de Worldometer. Din numărul total, Israelul a înregistrat circa 763.000 de îmbolnăviri, cu 5.660 de decese.