Cea mai mare economie din Europa a scăzut cu 5% anul trecut, pe fondul pandemiei de COVID-19.
Cu toate acestea, cifrele de la Oficiul Federal de Statistică al Germaniei (Destatis) publicate joi au arătat că economia se descurcă relativ bine în comparație cu alte țări europene, în parte datorită bazei de producție rezistente a țării, scrie dw.com.
Scăderea produsului intern brut (PIB) a fost, de asemenea, mai mică decât prognozase analiștii și mai puțin severă decât contracția record de -5,7% din 2009 în timpul crizei financiare globale.
Se crede că sectorul manufacturier a compensat parțial scăderea sectorului serviciilor, industria revenind puternic de la blocarea lansată în martie și aprilie. În ciuda acestui fapt, restricțiile au avut un impact general negativ.
Scăderea este semnificativă după ce economia Germaniei a crescut cu 0,6% în 2019. Cu toate acestea, se comportă favorabil cu previziunile pentru Franța, Italia și Spania, unde Banca Centrală Europeană estimează că PIB-ul ar fi scăzut cu 9,3%, 9,0% și respectiv 11,1%.
Zona euro, zona care împarte moneda unică, și-a văzut economia diminuată cu 11,8% în al doilea trimestru al anului 2020, afectată de măsuri stricte de blocare utilizate pentru a controla răspândirea virusului, iaro nouă recesiunear putea deveni realitate, spun economiștii.
Multe guverne anunță noi restricții de blocare sau o încetinire a redeschiderii, deoarece se confruntă cu o creștere semnificativă a cazurilor.
Îngrijorările cu privire la șocul economic al restricțiilor suplimentare au trezit îngrijorări pe bursele europene. „Pandemia prezintă un risc esențial pentru apelul nostru la o redresare după blocarea activității economice din martie / aprilie”, a declarat Holger Schmieding, economist-șef la Berenberg.
Cathal Kennedy, economistul european al RBC, a declarat că noile măsuri „vor afecta din nou în primul rând sectorul serviciilor” și că vor duce la o activitate comercială mai lentă în următoarele luni.