CORONAVIRUS | Economia britanică s-a redus cu 5,8% în martie. Este cea mai mare cădere trimestrială de la sfârșitul anului 2008

CORONAVIRUS | Economia britanică s-a redus cu 5,8% în martie. Este cea mai mare cădere trimestrială de la sfârșitul anului 2008

Economia Marii Britanii s-a redus cu un record de 5,8% în martie, din februarie, pe măsură ce criza coronavirusului a escaladat, iar guvernul a ordonat închiderea unei mari părți a țării pentru a opri răspândirea virusului, au arătat miercuri datele oficiale.

În primele trei luni ale anului, produsul intern brut s-a contractat cu 2,0% față de ultimele trei luni ale anului 2019, a precizat Oficiul pentru Statistică Națională.

Cea mai mare cădere trimestrială de la sfârșitul anului 2008

Aceasta a fost cea mai mare cădere trimestrială de la sfârșitul anului 2008, în perioada de profunzime a crizei financiare, deși puțin mai mică decât media prognozată de 2,5% într-un sondaj al economiștilor Reuters.

De asemenea, a fost o scădere mai mică față de o coborâre de 3,8% a PIB în zona euro în perioada ianuarie-martie, deși mai multe țări din zona monedei unice au început blocarea înaintea Marii Britanii.

Cifrele pentru luna aprilie vor arăta o scădere mai mare a producției economice britanice decât în ​​luna martie.

„Viteza și scara cu care coronavirusul a lovit economia Regatului Unit nu are precedent și înseamnă că scăderea din trimestrul 1 este probabil să fie urmată de o contracție suplimentară, mai semnificativă din punct de vedere istoric în activitatea economică în trimestrul 2”, a declarat Suren Thiru, șeful economiei la Camerele de comerț britanice.

Marea Britania s-ar putea îndrepta către cea mai puternică scădere anuală a PIB-ului

Săptămâna trecută, Banca Angliei a declarat că economia Marii Britanii s-ar putea îndrepta către cea mai puternică scădere anuală a PIB-ului în peste 300 de ani, afirmând că este posibilă o scădere de 14%, urmată de o creștere de 15% în 2021.

„Având în vedere că economia crește cu o rată trimestrială de aproximativ 0,1% înainte de blocarea, comunicarea de astăzi implică faptul că activitatea economică după impunerea blocajului pe 23 martie a fost în scădere cu 21%”, a declarat economista Ruth Gregory.

ONS a declarat că producția în sectorul gigant al serviciilor britanice a scăzut cu un record de 1,9% în primul trimestru și au existat, de asemenea, contracții semnificative în producție și construcții.

Marea Britanie se oferă să garanteze o asigurare de credit comercial în timpul pandemiei de Covid-19

Marea Britanie va garanta temporar tranzacțiile între afaceri până în decembrie pentru companiile care se luptă să plătească asigurări de credit comercial în timpul pandemiei coronavirusului, potrivit unui anunț făcut miercuri.

Acestea asigură continuarea activității, oferind acoperire cu întârziere la plățile către sute de mii de tranzacții business-to-business, în special în producție și construcții, a declarat ministerul de finanțe într-un comunicat.

Regatul Unit începe săptămâna aceasta să relaxeze restricțiile la blocarea impuse în martie pentru a lupta împotriva pandemiei, producția și construcția fiind printre primele sectoare care urmează să reînceapă.

Pandemia a îngreunat plata întreprinderilor și le-a pus în pericol de a-și retrage asigurarea de credit sau de a primi primele la niveluri nepermise.

„Pentru a preveni acest lucru, guvernul va garanta temporar tranzacțiile de la companie, în prezent, susținute de Asigurări de credit comercial, asigurând că majoritatea acoperirilor asigurărilor vor fi menținute pe piață”, a declarat ministerul.

Garanția va fi livrată printr-un acord temporar de reasigurare care va fi convenit cu asiguratorii care activează în prezent pe piață, a spus acesta.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`