O eclipsă de Soare totală va avea loc la 14 decembrie 2020, la nodul descendent al Lunii pe orbită. În ce zone va fi vizibilă eclipsa de luna aceasta?
Luna va trece în fața Soarelui, formând o eclipsă totală de Soare în 14 decembrie. Aceasta este cea de a 13-a eclipsă totală dinsecolul al XXI-lea.
Din păcate, spectacolul va fi vizibil doar pentru oamenii din anumite regiuni din emisfera sudică.
PreședinteleAsociaţieiAstronomice„Sirius”, profesorul Ioan Adam, susține că eclipa totală de soare din 14 decembrie va fi vizibilă în sudul Africii, mare parte a Americii de Sud, Oceanul Pacific, Oceanul Atlantic, precum și în zona Oceanului Indian.
O eclipsă totală de Soare apare atunci când diametrul aparent al Lunii este mai mare decât cel al Soarelui, blocând toată lumina directă a Soarelui, transformând ziua în întuneric. Totalitatea apare pe o fâșie îngustă de-a lungul suprafeței Pământului, însoțită de o eclipsă parțțială de Soare, de o parte și de cealalta a acestei fâșii, într-o regiune mult mai largă, de câteva mii de kilometri. La 14 decembrie 2020, diametrul aparent al Lunii va fi mai mare, întrucât eclipsa va avea loc la doar 1,8 zile după perigeu. În momentul în carediametrul aparent al Lunii este mai mic decât diametrul aparent al Soarelui, se produce o eclipsă inelară de Soare.Această eclipsă de Soare va avea loc la unan lunardupăeclipsa de Soare inelară din 26 decembrie 2019.
O eclipsă parțială va fi vizibilă în Brazilia, Paraguay, Uruguay, Peru și Ecuador, precum și în părți din Antarctica și părțile sud-vestice ale Africii.
În vechile culturi, când avea loc o eclipsă, oamenii spuneau că Soarele sau Luna au fost înghiţite de balaur sau de dragon. Dispariţia Soarelui în plină zi era identificată cu cele mai teribile evenimente, ca de exemplu moartea unui mare conducător, declanşarea sau întreruperea unui război, potrivitAgerpres.
În Grecia antică, cei ce îndrăzneau să spună că eclipsa se produce prin interpunerea Lunii sau a Pământului erau arşi de vii. Se credea că eclipsa se datora puterii unor formule magice.
Azteciiobișnuiau să posteascăde frică în timpul eclipsei, femeile se flagelau, iar fetele îşi luau sânge din braţ.
În India, se spunea că, la eclipsă, un demon îşi întinde ghearele negre peste aştri, vrând să-i smulgă.
La rândul lor, chinezii credeau, pe vremuri, că eclipsele sunt pricinuite de un geniu al răului, care acoperă Soarele cu mâna dreaptă şi Luna cu mâna stângă.
Un alt fenomen astronomic vaavea loc pe 30 decembrie. Mai precis, este vorba despre ultima lună plină a anului, cunoscută și sub numele de Luna Rece.
Fiind foarte aproape de solstițiul de iarnă din 21 decembrie, Luna plinăva fi înconjurată de cel mai întunecat cer al oricărei Luni pline din acest an.