ECDC: Numărul cazurilor de hepatită acută la copii a ajuns la aproape 200. Boala misterioasă, confirmată și în România

ECDC: Numărul cazurilor de hepatită acută la copii a ajuns la aproape 200. Boala misterioasă, confirmată și în România
Sursa: Pixabay

Cazurile de hepatită acută infantilă de origine necunoscută, confirmate în 12 țări, se ridică la 190, a raportat, marți, șefa Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), Andrea Ammon, potrivit EFE.

Bilanțul cazurilor de hepatită acută

„Există investigații în desfășurare în toate țările care au confirmat cazuri, dar deocamdată cauza acestei hepatite este încă necunoscută”, a spus el într-o conferință de presă.

Ammon a amintit că investigațiile indică o „legătură” cu o infecție cauzată de un adenovirus și că ECDC va continua să monitorizeze cazurile și să colaboreze cu autoritățile sanitare din țările respective.

În Marea Britanie, unde alerta a fost dată pe data de 5 aprilie, au fost depistate peste o sută de cazuri și patruzeci corespund celor zece țări din Uniunea Europeană (UE) și Spațiul Economic European (SEE), cărora li se adaugă cele înregistrate în Statele Unite și Israel.

„Este dificil să faci o evaluare a riscului cu atât de mulți factori necunoscuți, dar impactul este mare”, a avertizat Ammon, referindu-se la faptul că aproximativ douăzeci dintre copiii afectați au avut nevoie de un transplant de ficat după ce au contractat această nouă boală, care de obicei duce la dureri abdominale, diaree sau vărsături.

„Până acum nu a fost detectată nicio legătură între cazuri sau vreo asociere cu călătoriile”, a spus Ammon.

În toate cazurile, investigațiile au exclus hepatitele virale de tipurile A, B, C, D și E.

Caz de hepatită severă în România

Ministerul Sănătăţii informează că în România a fost raportat un caz de hepatită acută severă la un copil. Cazul este al unei fetiţe de 5 ani, internată la un spital de specialitate în data de 4 aprilie. Nu a fost detectată nicio infecţie virală activă, iar markerii pentru boli autoimune au fost negativi.

Starea copilului este stabilă, primeşte medicaţie simptomatică şi este în continuare spitalizat. Copilul nu a călătorit în străinătate şi nu are nicio legătură epidemiologică cu alt caz raportat către OMS Europa.

Raportarea a avut la bază definiţia OMS de caz probabil, care se referă la insuficienţă hepatică, transaminaze >500 UI şi icter la un copil la care nu există markeri de infecţie virală hepatică”, a precizat, luni seara, Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat de presă remis Agerpres.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)