EXCLUSIV // Câte persoane din București se află în izolare. Votul acestora poate deveni decisiv în bătălia pentru Primăria Capitalei
EXCLUSIV // Alegerile pentru Primăria Capitalei se anunță a fi o luptă strânsă, între candidata PSD și actualul primar General Gabriela Firea și candidatul dreptei, Nicușor Dan, susținut de PNL și de USR-PLUS. Cei doi candidați se află “umăr la umăr”, potrivit ultimelor sondaje, prin urmare fiecare vot poate să facă diferența.
Astfel, o categorie de alegători care poate să facă diferența și să decidă câștigătorul alegerilor pentru Primăria Capitalei sunt chiar cei aflați în carantină și care solicită urma mobilă, fie pentru că au fost testați pozitiv pentru coronavirus, fie pentru că sunt contacți și ziua votului îi vor prinde în izolare. Potrivit informațiilor obținute de B1.RO, în acest moment sunt 5763 de persoane aflate în izolare în Capitală.
În ciuda importanței acestei categorii de alegători pentru aritmetca electorală nici DSP și nici GCS nu au niciun fel de centralizare a datelor cu privire la numărul persoanelor care se află în acest moment în carantină în Capitală.
Informațiile au fost oferite pentru B1.RO de către purtătorul de cuvânt al Prefecturii Capitalei. Datelevalabile pentru municipiul București și centralizate la nivelul Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență sunt 5.763 de persoane aflate în izolare.
În ianuarie 2020, potrivit datelor furnizate de AEP existaul în municipiul București un număr de 1.806.504 de cetățeni cu drept de vot, distribuiți astfel: în Sectorul1: 208.770, în SECTORUL 2: 308.162, în Sectorul 3: 438.811, în Sectorul 4: 274.852, în Sectorul 5: 247.240, în Sectorul 6: 328.669.
La alegerile din 2016, Gabriela Firea (PSD) a câștigat Primăria Capitalei cu 246.553 voturi, fiind urmată de Nicușor Dan (USB) care a obținut 175.119 voturi. Pe următoarele locuri s-au clasat Cătălin Predoiu (PNL) cu 64.186 voturi și Robert Turcescu (PMP) cu 37.098 voturi.
DSP și GCS nu dețin o centralizare cu situația persoanelor aflate în carantină în Capitală
Andi Manciu, coordonatorul Grupului de Comunicare Strategică, a declarat pentru B1.RO că datele colectate și comunicate zilnic nu conțin și informații defalcate pentru Capitală sau pentru fiecare județ în parte atunci când vine vorba despre persoanele aflate în izolare. Așa se face că la nivelul GCS se centralizează doar informațiile despre numărul total al persoanelor care se află la nivel național în această situație.
La rândul său șeful DSP București, Generalul medic Ionel Paul Oprea, a recunoscut pentru B1.RO că doar DSP poate să facă un astfel de bilanț, însă nu există în acest moment o centralizare a persoanelor aflate în izolare din cauza pandemiei de coronavirus pentru că Biroul Electoral Central nu a solicitat astfel de informații:
“Sunt informat zilnic despre numărul de focare, numărul de persoane infectate, însă nu există informații despre persoanele carantinate. Este greu de spus câte sunt pentru că peste ceea ce se recomandă la anchete trebuie să se armonizeze cu numărul persoanelor care ies din carantină. În fiacare zi avem un n umăr de persoane care intră în carantină și care ies din carantină. Referitor la alegerile de duminică, aș fi luat legătura cu BEC ca acesta să dispună și la asistența socială de la primării să se intereseze împreună cu noi ca să putem să obținem numărul acesta. Noi să dăm datele de la DSP ce evidență avem. Ar fi trebuit să acționăm consensual. Sunt multe date care trebuie interconectate. Nu există o centralizare pentru că nu ne-au cerut-o BEC-ul sau alte structuri care se ocupăd e alegeri”, a precizat generalul Ionel Paul Oprea.
Situația la nivel național: Peste 23.000 de români se află în carantină
Potrivit ultimului bilanț comunicat de GCS vineri pe teritoriul României, 9.352 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 7.004 de persoane se află în izolare instituționalizată.
De asemenea, 23.850 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 179 de persoane.