E puțin probabil ca noul guvern laburist din Marea Britanie să prelungească contestația de la CPI împotriva unui mandat de arestare pentru Netanyahu
Se așteaptă ca noul guvern laburist să renunțe la încercarea de a amâna o decizie de către instanța penală internațională (CPI) cu privire la emiterea unui mandat de arestare pentru Benjamin Netanyahu pentru presupusele crime de război din Gaza.
Oficialii din partidul laburist spun că CPI, cu sediul la Haga, are jurisdicție asupra Gaza
Keir Starmer, noul prim-ministru al Marii Britanii, i-a spus președintelui Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, că el crede că palestinienii au un drept incontestabil la un stat palestinian. Starmer a vorbit duminică cu Abbas despre „suferința continuă și pierderea devastatoare de vieți omenești” din Gaza.
El a vorbit, de asemenea, cu Netanyahu, prim-ministrul israelian, exprimând nevoia „clară și urgentă” a unei încetări a focului în Gaza. „El a adăugat că este, de asemenea, important să se asigure condițiile pe termen lung pentru o soluție cu două state, inclusiv să se asigure că Autoritatea Palestiniană are mijloacele financiare pentru a funcționa eficient”.
Starmer a spus că situația de la granița de nord a Israelului, unde au avut loc schimburi de focuri cu Hezbollah din Liban, este „foarte îngrijorătoare” și că este „esențială ca toate părțile să acționeze cu prudență”.
Oficialii din partidul laburist au informat că partidul continuă să creadă că CPI, cu sediul la Haga, are jurisdicție asupra Gaza. Într-o declarație la CPI, făcută de guvernul anterior, Regatul Unit a susținut că instanța nu are jurisdicție asupra cetățenilor israelieni.
Fostul guvern din Marea Britanie a depus contestația în secret
Solicitarea Marii Britanii de a depune contestația a fost făcută pe 10 iunie în secret, dar a fost dezvăluită în urmă cu două săptămâni de CPI.
Camera preliminară a instanței a dat Marii Britanii un termen ca până la 12 iulie pentru a-și depune cererea integrală, dar acum pare foarte puțin probabil ca noul guvern să meargă mai departe, eliminând potențiala întârziere a hotărârii Camerei preliminare a CPI cu privire la cererea pentru mandatele de arestare.
În contestația sa juridică inițială, Regatul Unit a pus la îndoială dacă ICC ar putea dispune arestarea cetățenilor israelieni. Ministerul de Externe a declarat că autoritățile palestiniene nu au jurisdicție asupra cetățenilor israelieni în temeiul acordurilor de la Oslo și, ca urmare, nu pot transfera jurisdicția CPI.
În 2021, CPI a hotărât că, în ciuda faptului că statul Palestina nu este un stat suveran, CPI avea jurisdicție asupra oricăror presupuse încălcări ale statutului de la Roma, carta de bază a CPI, în Cisiordania, Ierusalimul de Est și Gaza.