Democrați sau republicani, indiferent de tabăra politică, membrii Congresului american s-au întrecut în critici și amenințări la adresa Comsiei Europene, asta după ce executivul european a decis ca gigantul Apple să-i înapoieze Irlandei 13 miliarde de euro plus dobânzi în taxe neplătite.
Bogdan Cojocaru a explicat într-un articol pentru ZF motivele pentru care congresmenii americani au avut această reacție, deși SUA, asemenea UE, se mobilizează contra evaziunii fiscale şi a paradisurilor fiscale.
Primul motiv este acela că, se pare, Comisia Europeană a ajuns înaintea Washingtonului la cashul și investițiile lichide pe care le are Apple peste hotarele americane. Mai mult, în vizorul comisarilor europeni s-ar afla și ale mari companii din SUA, precum Amazon şi McDonald’s.
De asemenea, nu trebuie uitat faptul că Apple, dar și alte companii americane au făcut lobby pe lângă congresmeni pentru ca aceștia să creeze în legislație portițe care să le permită să țină bună parte din profituri departe de mâna Fiscului american.
Companiile americane, împreună cu grupurile lor de lobby, se comportă la Washington ca într-un mizer club de streaptease, aruncând cu bani în efortul de a lupta contra unei reforme fiscale care ar putea aduce înapoi în cuferele statului sute de miliarde de dolari, scria în 2013 Huffington Post.
Mai mult, însuși Tim Cook, directorul executiv Apple, a cerut schimbarea Codului fiscal din Statele Unite, astfel încât acesta să permită companiilor americane să-și aducă banii din străinătate fără să fie taxate prea mult.
Amenda pe care Comisia Europeană a dat-o în această săptămână companiei Apple este un record, executivul european pornind de la premisa că scutiri de taxe considerate ajutor de stat ilegale au permis Apple să plătească taxe de aproape 0% între 2003 şi 2014.
Potrivit BBC citat de ZF, Trezoreria americană a catalogat acest tip de investigații ca fiind ”necinstite” și a acuzat că acestea subminează reglementările fiscale din statele individuale.
”Aceasta este o găinărie ieftină făcută de Comisia Europeană care are ca ţintă companiile americane şi baza de impozitare din SUA”, este și reacția dură a lui Charles Schumer, unul dintre cei mai puternici senatori democrați.
Apple a avertizat că decizia va fi păgubitoare pentru locurile de muncă.