Este epidemie de chikungunya în Réunion, insula franceză din Oceanul Indian.
Autoritățile locale au declanșat sistemul de gestionare a crizelor. Începând cu 23 august 2024, pe insula cu aproape 900.000 de locuitori, au fost înregistrate 192 de cazuri provocate de această boală, transmisă de țânțarul tigru, potrivit Le Figaro.
Prefectul insulei Réunion , aflat în mijlocul unei epidemii de chikungunya de „intensitate scăzută” , a anunțat luni seară declanșarea nivelului 3 al unui sistem de management al crizei legat de „arbovirusuri” .
„Din cauza creșterii numărului de cazuri și a dispersării focarelor (…), Patrice Latron, prefectul de La Réunion, declanșează nivelul 3 al sistemului ORSEC Arbovirusuri, care corespunde circulației unei epidemii de intensitate scăzută.”, a transmis prefectura într-un comunicat de presă.
Localitățile situate în sudul insulei, inclusiv cea din L’Etang-Salé, care are 90 de cazuri, au fost cele mai afectate din cauza virusului, precizează autoritățile. De asemenea, cazuri au fost înregistrate și în sectorul Hermitage și Saline, o zonă de litoral de pe coasta de vest.
„De la apariția primelor cazuri, 120 de agenți au fost mobilizați și au efectuat zilnic acțiuni de control și prevenire” , o forță de muncă „crescută în mod regulat pentru a face față apariției de noi cazuri în cartierele care până în prezent nu erau afectate de virus” , mai indică prefectura.
Autoritățile publice vor să evite o reapariție a epidemiei de chikungunya, precum cea din anul 2005 și 2006. O treime din populația insulei sau aproximativ 260.000 de persoane au fost contaminate cu acest virus, dintre care 225 au murit din cauza bolii.
Chikungunya este un virus transmis la om prin țânțari infectați cu virusul chikungunya (CHIKV). La nivel global, boala afectează mai mult de 1 milion de persoane în fiecare an, potrivit site-ului European Climate and Health Observatory.
În Europa, chikungunya este răspândită în cea mai mare parte de călători. Boala are simptome similare (febră și dureri articulare) ca și alte boli virale, cu o distribuție geografică suprapusă, cum ar fi dengue. Prin urmare, mulți pacienți sunt diagnosticați greșit, iar impactul socio-economic și povara totală a bolilor sunt probabil subestimate