După SUA, Japonia investește în cea mai puternică rețea de sateliți prin care va monitoriza din timp amenințările nucleare

Publicat: 18 11. 2022, 14:01
Actualizat: 18 11. 2022, 14:02
Imagine surprinsă în mai 2021, de la lansarea a 60 de sateliți Starlink. Foto: Hepta.ro / Zuma Press / SpaceX
Japonia și-a propus să desfășoare o impresionantă rețea de 50 sateliți pe o orbită joasă a Pământului pentru a detecta rachetele hipersonice de ultimă generație capabile să evite sistemele actuale de apărare.
Ministerul nipon al Apărării intenționează să introducă sistemul satelitar de detectare și urmărire a rachetelor hipersonice în următorul Program de Apărare pe termen mediu care se va derula în perioada 2023 – 2027, anunță Defense Romania.
Coroborarea datelor furnizate de constelația formată din cei 50 sateliți cu imagini realizate de sateliți privați precum și cu informații livrate de SUA va permite Japoniei să-și sporească puternic capacitatea apărare, au declarat recent oficialii de la Tokyo.

Lansările sateliților vor fi atribuite unor entități private

Lansările vor fi realizate în perioada de derulare a Programului de Apărare pe termen mediu.

Programul este unul dintre cele trei documente importante de securitate planificate pentru modificare până la sfârșitul anului.

Teste complexe după lansarea constelațiilor de sateliți

Numărul de sateliți profilați împotriva amenințărilor hipersonice plasează Japonia pe locul secund la nivel global, având în vedere că SUA intenționează să construiască un sistem similar format din mai multe constelații, fiecare având câte 30 sateliți, anunță sursa citată.

Sistemul este util și pentru a oferi Japoniei capacitatea de a lovi bazele de rachete inamice; sateliții vor trece frecvent peste ținte specifice, sporind capacitatea și timpul de a evalua dacă forțele inamice pregătesc acțiuni ostile.

Ulterior activării sistemului de sateliți, va avea loc și un test de verificare pentru a identifica și urmări rachete hipersonice care, pe lângă viteza foarte mare, își schimbă și traiectoria, similar rachetelor de croazieră, transmite Defense Romania.