După seceta din Europa a reapărut „Stonehenge-ul spaniol”

După seceta din Europa a reapărut Stonehenge-ul spaniol
După seceta din Europa a reapărut "Stonehenge-ul spaniol", sursă foto: captură YT

Un „Stonehenge” spaniol a reapărut pe fondul secetei devastatoare din această țară, au declarat oficialii.
Minunea istorică, numită oficial Dolmen of Guadalperal, a fost vizibilă doar de patru ori, potrivit oficialilor.

Experții cred că structura a existat încă din anul 5000 î.Hr.

Cu toate acestea, a fost descoperit pentru prima dată de arheologul german Hugo Obermaier în 1926, înainte de a fi inundat în 1963 din cauza unui proiect de dezvoltare rurală în timpul dictaturii lui Francisco Franco.

Acum, structura se află într-un colț al rezervorului Valdecanas, situat în provincia Caceres din centrul țării.

În timp ce Spania se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 60 de ani, oficialii spun că nivelul apei din rezervor a scăzut la 28% din capacitate.

„Este o surpriză, este o oportunitate rară de a putea avea acces la el”, a declarat pentru Reuters arheologul Enrique Cedillo de la Universitatea Complutense din Madrid.

Structura în sine are un autor necunoscut, spun experții

Dolmenii sunt pietre dispuse pe verticală care susțin de obicei un bolovan plat sau o piatră de căpătâi, potrivit New World Encyclopedia. Cu toate acestea, modul în care au ajuns să fie ridicate rămâne un mister.

Deoarece este obișnuit să se găsească rămășițe umane lângă sau în dolmeni în întreaga Europă, se crede că structurile au servit drept morminte, potrivit New World Encyclopedia.

Dolmenul a fost vizibil ultima dată în 2019, când Europa se confrunta cu o secetă, a precizat NASA. Această secetă din 2019 a fost prima dată când întreaga structură a devenit vizibilă de când a fost inundată în 1963, potrivit NASA.

O petiție a Asociației Raíces de Peraleda a fost postată pe Change.org în 2019 pentru ca structura să fie mutată din rezervor. Începând de joi, aceasta avea peste 45.000 de semnături.

„Este un dolmen megalitic de mare valoare care este acum, pentru prima dată, și cine știe dacă va fi și ultima, complet accesibil”, se arată în petiție.

În continuare, petiția arată că asociația lansează o „voce de alarmă” către oficialități pentru a muta dolmanul, pentru a-l „salva” și a profita „de circumstanțele actuale, deoarece este încă bine conservat”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`