După retragerea apelor, dezastrul lăsat în urmă de furtuna Daniel este înfiorător, în Libia: „Valurile mării aduc tot timpul și alte cadavre la mal!”

Publicat: 14 09. 2023, 08:44
Actualizat: 14 09. 2023, 08:45
Sursa Foto: Captură Video

Este înfiorător ce a lăsat în urmă furtuna Daniel după retragerea apelor, în Libia. Bilanțul victimelor este încă necunoscut, dar autoritățile locale susțin că numărul acestora ar putea depăși 5.300.

„Valurile mării aduc tot timpul și alte cadavre la mal!”, povestesc îngroziți supraviețuitorii, notează stirileprotv.ro.

În Libia crește numărul morților

Căutările frenetice ale supraviețuitorilor din Derna nu se opresc nici măcar o clipă. Numărul celor care și-au pierdut viața este uriaș, iar cadavrele zac peste tot, până când oamenii găsesc un loc pentru o groapă comună.

„Întregul oraș a fost distrus. Sunt încă victime sub dărâmături, iar alții zac în mare. Sunt cadavre îngropate în gropi comun, e pentru că cimitirele sunt pline. Chiar trebuie să-i rugăm neîncetat pe străini și pe europeni: ‘Veniți, ajută-ne așa cum v-am ajutat și noi pe voi?’. Puteți vedea și voi în ce hal suntem”, a declarat un localnic.

Drumurile sunt blocate, au avut loc alunecări de teren, iar în continuare apa este prea mare pentru a se putea ajunge la localnici. De asemenea, după retragerea apei au rămas în urmă străzi acoperite de noroi, moloz și mașini azvârlite în toate părțile.

Derna, localitatea care a fost cel mai grav afectată, a devenit inaccesibilă, iar presa locală susţine că situaţia de acolo este catastrofală, fără electricitate sau comunicaţii.

Cu toate că Turcia, Franța, Italia, Egipt și alte state din regiune au trimis ajutoare, se pare că eforturile sunt îngreunate ținând cont că au trimis deja alte echipe în Măroc, după cutremurul devastator de vineri.

„În ceea ce privește securitatea în zonă, cu voia Domnului, este sub control. Armata și poliția își fac datoria”, a spus un localnic.

„Resursele noastre sunt limitate. Mulți au venit să ajute cu ce pot, dar avem nevoie de ajutor de la organizații precum Națiunile Unite. Ei trebuie să ne ofere resurse, iar Organizația Mondială a Sănătății ar trebui să trimită și ajutoare. Acest oraș este devastat”, a mai adăugat un supraviețuitor.