Îmbrăcați în șorțuri și fluturând baghete, sute de brutari au manifestat luni pe străzile Parisului pentru a avertiza că îndrăgiții producători de pâine și croissante din țară sunt amenințați de creșterea costurilor energiei electrice și ale materiilor prime.
„Simțim că există o mare nedreptate”, a declarat Sylvie Leduc din regiunea rurală Dordogne, care a călătorit în capitală pentru protest. „Știm cum să conducem o afacere, asta nu este o problemă, dar ne confruntăm cu creșteri care sunt pur și simplu imposibil de transferat către clienți.”
Protestul a fost încă un semn al furiei și neînțelegerii resimțite de mulți francezi în legătură cu creșterile bruște de prețuri legate de războiul din Ucraina, precum și de pandemia Covid-19 care a afectat lanțurile de aprovizionare globale, arată France24.
Brutarii se luptau deja cu costuri mai mari ale untului și făinii, în timp ce prețul ouălor a crescut și el din cauza epidemiei naționale de gripă aviară care a afectat multe ferme franceze.
Picătura care a umplut paharul pentru multe dintre cele 35.000 de brutării din țară a fost reînnoirea anuală a contractelor lor de electricitate, furnizorii cerând brusc plăți lunare astronomice în 2023.
Soțul lui Leduc, Jean-Philippe, a declarat că factura de energie electrică a crescut de șase ori în ianuarie, ceea ce înseamnă că ar mai putea rezista doar câteva luni înainte de a fi forțați să închidă – cu excepția cazului în care va sosi un ajutor financiar.
„Treizeci de ani de când sunt brutar și se va termina așa? Nu mi-aș fi putut imagina așa ceva”, a spus el, clătinând din cap. „Nu vrem pomană, vrem doar să putem trăi din munca noastră.”
Pentru francezi, brutăria lor locală înseamnă mai mult decât simplele cumpărături de alimente: ele servesc drept simbol al modului de viață național, oferind în același timp un punct de atracție pentru multe comunități.
Joelle Reimel, o brutăriță în vârstă de 56 de ani, cu o experiență de aproape 30 de ani, purta la gât o pancartă pe care scria: „Nu vă atingeți de bagheta mea”.
„Ziua începe cu o baghetă!”, a declarat pentru AFP la miting fostul candidat la președinție Jean Lassalle, un apărător fervent al comunităților rurale tradiționale franceze.
„Acești oameni sunt cei care se trezesc cel mai devreme în Franța și s-au săturat”.
Având în vedere atașamentul emoțional față de pâinea franceză, guvernul președintelui Emmanuel Macron a încercat să evidențieze ajutorul oferit proprietarilor de mici afaceri.
Macron a întâmpinat brutarii la palatul prezidențial pe 6 ianuarie, spunându-le: „Sunt de partea voastră”.
El a prezentat diverse programe guvernamentale care ar putea contribui la reducerea facturilor de energie electrică cu 40% pentru întreprinderile eligibile.
Dar mulți dintre cei care au demonstrat au spus că diferitele sisteme puse în aplicare sunt fie prea complicate, fie prea lente pentru a oferi ajutor, fie disponibile doar pentru cele mai mici brutării cu mai puțin de 12 angajați, de exemplu.
Unii purtau bannere pe care scria „Brutării în pericol”, în timp ce un bărbat împingea un sicriu de lemn pe roți cu un schelet înăuntru, îmbrăcat în șorț și pantaloni de brutar.
Mulți au spus că au acceptat dintotdeauna orele lungi de muncă, lipsa somnului și munca fizică epuizantă din dragoste pentru această profesie, dar că s-au simțit obligați să iasă în stradă acum.
„Nu am mai văzut niciodată brutari care să protesteze”, a declarat Joelle Reimel, în vârstă de 56 de ani, care a spus că factura lunară de energie electrică pentru brutăria sa situată la 50 de kilometri sud-vest de Paris a crescut de la 2.500 de euro pe lună la 14.000 de euro.
„Nu avem timp să demonstrăm în mod normal. Ne trezim la 2 dimineața și ne culcăm la 8 seara”.
Protestul a avut loc după una dintre cele mai mari demonstrații din ultimele decenii, joia trecută, când peste un milion de persoane au protestat împotriva unei reforme a pensiilor, care va crește vârsta de pensionare la 64 de ani pentru majoritatea persoanelor.
Adversarii lui Macron au încercat să arunce vina pentru creșterile de energie electrică pe el și pe regulile Uniunii Europene care înseamnă că prețurile energiei electrice din întregul bloc sunt legate de prețul gazului, chiar dacă energia electrică este generată din alte surse.
Liderul antiimigrație și eurosceptic Marine Le Pen a atacat „refuzul lui Emmanuel Macron de a se rupe de regulile europene absurde privind piața energiei electrice”.
Macron a recunoscut că regulile europene privind stabilirea prețurilor la electricitate sunt „defectuoase” și a promis că le va reforma.
Pentru Lionel Bonnamy, soarta brutăriilor din Franța este, de asemenea, legată de modelul economic al țării, care a căutat mult timp să protejeze micii comercianți și artizani – ceea ce el a numit „țesătura economică” a țării.
„Dacă vom continua în acest fel, totul va arăta la fel, uniform, doar afaceri mari”, a declarat brutarul premiat din Paris.