După luni de proteste antiguvernamentale în toată țara, premierul sârb Milos Vucevic a demisionat

După luni de proteste antiguvernamentale în toată țara, premierul sârb Milos Vucevic a demisionat
Sursă foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Premierul sârb Milos Vucevic și-a anunțat demisia marți, scrie Reuters – cel mai înalt oficial care plătește cu funcția, de când manifestațiile antiguvernamentale masive s-au răspândit în întreaga țară.

Protestele au început după prăbușirea acoperișului unei gări din Novi Sad pe 1 noiembrie

„Decizia mea irevocabilă este să demisionez din funcția de prim-ministru”, a anunțat într-o conferință de presă Vucevic, care deținea această funcție din mai 2024.

„Am avut o întâlnire lungă cu președintele în această dimineață, am vorbit despre tot și mi-a acceptat argumentele”, a adăugat el. „Prin aceasta am îndeplinit toate cererile celor mai radicali protestatari”, a mai spus Vucevic.

Tot marți a demisionat și primarul din Novi Sad.
Valul de proteste a început după prăbușirea acoperișului unei gări din Novi Sad pe 1 noiembrie, o tragedie în care au murit 15 persoane.
În ultimele săptămâni, manifestațiile au crescut în amploare și s-au diversificat – de la proteste obișnuite de stradă până la greve sau blocări ale șoselelor.

Protestatarii pun dezastrul pe seama corupției din cadrul guvernului președintelui populist Aleksandar Vucic.
În ciuda atacurilor care i-au vizat pe protestatari și a concesiilor limitate pe care le-a făcut guvernul, protestele au continuat aproape zilnic și au devenit tot mai mari, afectând peste 100 de localități și atrăgând tot mai mult sprijin din partea sistemului judiciar, a cadrelor didactice, a sectorului privat și a publicului general.

După protestul-record de la Belgrad din 22 decembrie, la care au participat 100.000 de oameni, președintele Vucic i-a amenințat pe demonstranți cu o eventuală intervenție a forțelor speciale, dar amenințările sale au fost ironizate.

Guvernul a căutat să răspundă unora dintre revendicări, inclusiv prin desecretizarea unor documente referitoare la prăbușirea acoperișului de la gara din Novi Sad, care s-a produs la scurtă vreme după renovarea efectuată de către un consorțiu condus de chinezi.

Protestatarii pun prăbușirea pe seama corupției și a neregulilor de la lucrări. Vucevic a fost primar al orașului Novi Sad din 2012 până în 2022, iar lucrările pentru renovarea gării au început sub mandatul său, scrie AFP.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:17 - Claudiu Târziu (AUR): Călin Georgescu riscă să fie eliminat din cursă. Fără un plan ”B”, globaliștii vor învinge
19:15 - Primarul din Sinaia rămâne sub control judiciar. Vlad Oprea nu are voie să intre în primărie pentru a-și exercita funcția
19:06 - Oamenii fug din Santorini în timp ce cresc temerile în fața unui dezastru iminent, posibil tsunami, provocat de un cutremur major: „Am plâns toată noaptea”
18:39 - Senatul a adoptat planul de reorganizare a instituției. Bolojan: „Senatul va funcţiona cel puţin la fel de bine, dar cu un personal calculat corect. Din respect pentru banii publici”
18:24 - Știripesurse: Mai mulți demnitari ar fi fost denunțați la Parchet de către familia Ciorbă-Vicol (VIDEO)
18:24 - Președinta Mexicului spune că a vorbit cu Trump și l-a convins să amâne cu o lună introducerea taxelor vamale mărite cu 25% pentru mărfurile mexicane
18:11 - Reacția lui Adrian Papahagi, după ce Ponta s-a pozat în apă și pe cal, ca Georgescu: “Omul ăsta poate fi absolut orice, este esența imposturii. Sincer, e mai principial George Simion decât acest clown absolut” (VIDEO)
18:11 - Nicușor Dan lansează „campania care poate schimba România”: „În esență, vă propun o Românie onestă, în care să reconstruim instituțiile statului astfel încât ele să funcționeze pentru oameni” (VIDEO)
17:52 - Nou sistem de ticketing la Muzeul Astra din Sibiu. Director: Am fost foarte mult furați. Pe 20 de abonamente au intrat peste 4.000 de oameni
17:46 - Volodimir Zelenski spune, din nou, că doar jumătate din banii promiși de SUA ca ajutor pentru Ucraina, din perioada în care administrația Biden era la putere, au ajuns în țară. Lipsesc cam 100 de miliarde de dolari