După două secole de nealiniere și doi ani de diplomație chinuitoare, Suedia devine joi al 32-lea membru al NATO, scrie AFP, citat de Barrons.
Prim-ministrul suedez Ulf Kristersson se afla în vizită la Washington, unde secretarul de stat Antony Blinken va primi în mod ceremonial documentele de ratificare după lupta grea pentru a obține undă verde necesară de la toți membrii NATO.
Kristersson este probabil să participe mai târziu în cursul zilei la discursul anual privind starea Uniunii a președintelui Joe Biden, care s-a chinuit să convingă partidul republican rival să aprobe un nou ajutor pentru Ucraina.
Steagul albastru și galben-auriu al Suediei este de așteptat să fie arborat luni la sediul de la Bruxelles al Alianței Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).
Rusia a promis „contramăsuri” cu privire la intrarea Suediei în NATO, mai ales dacă trupele și activele alianței se desfășoară în țară.
Suedia și Finlanda, deși ambele s-au împletit din punct de vedere militar cu Statele Unite și cu membrii Uniunii Europene, din punct de vedere istoric, s-au ferit de aderarea oficială la NATO, formată în Războiul Rece pentru a se uni împotriva Uniunii Sovietice.
Suedia nu a fost implicată într-un război, inclusiv al Doilea Război Mondial, de la conflictele napoleoniene de la începutul secolului al XIX-lea.
Însă Finlanda și Suedia au lansat o ofertă comună după ce Rusia în 2022 a invadat Ucraina, care a căutat fără succes aderarea la NATO – care consideră un atac asupra unui membru un atac asupra tuturor.
Finlanda s-a alăturat cu succes în aprilie 2023. Candidatura Suediei a stagnat din cauza unui impuls asertiv al Turciei, care a cerut ca Stockholm, cunoscut pentru politicile sale liberale de azil, să reprime militanții kurzi care au făcut campanie împotriva Ankarei.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut ulterior acțiuni după ce protestatarii, bucurându-se de legile suedeze privind libertatea de exprimare, au profanat cartea sfântă a islamului, Coranul.
Într-un îndulcitor clar, chiar dacă nedeclarat, Statele Unite au abătut perspectiva avioanelor de război F-16 în Turcia, care s-a confruntat cu mânia sancțiunilor SUA pentru o achiziție militară majoră de la Rusia.
Administrația Biden a aprobat în ianuarie 23 de miliarde de dolari în avioane de război F-16 către Turcia, după ce a ratificat aderarea Suediei.
Statele Unite au avansat simultan cu 8,6 miliarde de dolari în avioane F-35 mai avansate pentru Grecia, un coleg NATO care are o rivalitate istorică și tensiuni frecvente cu Turcia.
Chiar și cu binecuvântarea Turciei, Suedia s-a confruntat cu un alt obstacol, deoarece avea nevoie de aprobarea unei ultime țări – Ungaria, al cărei prim-ministru naționalist, Viktor Orban.
Parlamentul maghiar a ratificat calitatea de membru al Suediei pe 26 februarie
Un sondaj recent al radiodifuzorului suedez SR a spus că majoritatea suedezilor consideră că țara a făcut prea multe sacrificii pentru a se alătura NATO, deși peste trei sferturi credeau că NATO va consolida securitatea țării.