După gaz, Ucraina ar putea lua în calcul și stoparea tranzitului de petrol rusesc prin țară
Fostul președinte al Ucrainei Petro Poroșenko și membrii partidului său de opoziție Solidaritatea Europeană au depus un proiect de lege pe 7 ianuarie prin care interzice tranzitul petrolului și gazelor rusești prin teritoriul Ucrainei în timpul legii marțiale, potrivit kyivindependent.
Mișcarea a venit după ce Ucraina a decis să nu prelungească un acord privind tranzitul gazului rusesc către UE prin conductele ucrainene după 31 decembrie 2024. Ucraina continuă să faciliteze tranzitul petrolului rusesc prin conducta Druzhba, îndeplinind un contract valabil până la sfarsitul anului 2029.
„În fiecare zi, conducta de petrol Druzhba transportă 300.000 de barili de petrol rusesc… În fiecare zi, când oprirea tranzitului petrolului rusesc este întârziată, zeci de milioane de dolari curg către Rusia”, a spus Poroșenko la o conferință de presă.
„În 2025, în total, Rusia intenționează să primească 7,5 miliarde de dolari doar din vânzarea petrolului prin tranzitul ucrainean”.
Textul proiectului de lege, semnat de Poroșenko și alți 17 deputați ai Solidarității Europene, nu a fost încă publicat. Legislația trebuie luată în considerare de comisiile relevante, aprobată în două lecturi și semnată de președinte înainte de a deveni lege, un proces potențial de durată.
Veniturile din exporturile de combustibili fosili reprezintă o parte semnificativă a bugetului federal al Rusiei și joacă un rol cheie în alimentarea mașinii sale de război din Ucraina.
UE a interzis importul de țiței maritim rusesc și anumite produse petroliere în iunie 2022, ca parte a sancțiunilor impuse ca răspuns la invazia pe scară largă a Ucrainei.
Anumite state membre au primit scutiri din cauza dependenței lor de livrările rusești, permițându-le să continue să cumpere petrol rusesc pentru conducte. Țițeiul rusesc continuă să curgă către Ungaria, Cehia și Slovacia prin ramura de sud a conductei Druzhba, care trece și prin Ucraina.
Oprirea tranzitului petrolului ar putea alimenta și mai multă discordie între Ucraina și Ungaria cu Slovacia. Cele două țări UE, conduse de populiști prietenoși cu Moscova, au criticat deja Kievul din cauza deciziei sale de a nu prelungi tranzitul de gaze, susținând că le subminează securitatea energetică.