După doi ani și jumătate de război în Ucraina, Irlanda taie drastic ajutoarele oferite cetățenilor ucraineni refugiați
Irlanda va reduce în mod semnificativ prestațiile sociale plătite refugiaților ucraineni. Astfel de măsuri au loc în țară de câteva luni. În Europa, condițiile de primire a refugiaților ucraineni sunt puse sub semnul întrebării de mai multe țări, anunță Francetvinfo.
Ajutoarele scad de la 220 de euro de persoană pe săptămână la 38 de euro
În Irlanda, ucrainenii pot sta acum cel mult trei luni în locuri de cazare de urgență oferite de stat. O regulă care se adaugă reducerilor drastice ale alocațiilor sociale: de la 220 de euro pe săptămână de persoană, au scăzut la 38 de euro.
„Când am ajuns noi, pentru că era foarte recent, toată lumea a fost foarte primitoare și a încercat să ajute”, explică Andrii, 20 de ani, care a fugit de la Kiev împreună cu tatăl său în aprilie 2022. Dar astăzi, este puțin trist să vezi că unii cred că că suntem aici doar pentru a beneficia de ajutor de stat, mai degrabă, cu familia și prietenii, unde știm cum funcționează sistemul, aici, în Irlanda .”
Potrivit lui Anatoliy Prymakov, de la asociația Ukraine Action Ireland, toate aceste noi măsuri fac parte dintr-o abordare politică, în preajma alegerilor generale. „Noul guvern vrea să fie văzut ca făcând ceva împotriva imigrației”, explică Anatoliy Prymakov
„Întărește sentimentul anti-imigranți în țară și, personal, nu cred că le va permite să câștige voturi. Este sigur, totuși, că va înrăutăți viața ucrainenilor.”
O criză teribilă a locuințelor în țară
Aceeași observație o face și Emma Lane Spollen, coordonatorul național al Societății Civile din Ucraina: „Vremea îi face pe oameni poate puțin mai puțin empatici și pentru că ne apropiem de alegeri și lucrurile au devenit, în general, mult mai ostile refugiaților: este un moment dificil și totuși războiul încă există, nevoile sunt încă acolo.
Și toate aceste reduceri guvernamentale de ajutoare pentru ucraineni i-ar putea încuraja și mai mult să caute protecție internațională: „Oamenii s-ar putea gândi: dacă sunt în sistemul internațional de protecție, măcar voi avea cazare până când ei vor decide viitorul.
În timp ce dacă vii în Irlanda astăzi, voi avea doar trei luni de cazare gratuită. Bineînțeles că nu vrea ca toată lumea să solicite protecție internațională, pentru că atunci ar trebui să se evalueze fiecare persoană.
Pentru că Irlanda se confruntă cu o criză teribilă a locuințelor. Țara rămâne fără adăpost de urgență și a redus deja la jumătate numărul de ucraineni care trăiesc în locuințe finanțate de stat. Erau 60.000 în 2023, astăzi sunt mai puțin de 36.000.