După ce s-a declarat victorioasă în lupta cu coronavirusul, China a revenit la vechile obiceiuri: Piețele sunt pline de lilieci, scorpioni și alte animale înghesuite în condiții insalubre

Publicat: 29 03. 2020, 16:03
Foto: pixabay.com

Câini speriați și pisici înghesuite în cuști ruginite. Lilieci și scorpioni vânduți sub formă medicină tradițională. Iepuri și rățe puse laolaltă.

Toate acestea au putut fi observate în China, sâmbătă, în ziua în care autoritățile chineze sărbătoreau așa-zisa victorie asupra pandemiei de COVID-19, ce s-a materializat, printre altele, prin redeschiderea parțială a Wuhanului. Orașul chinez din centrul țării, casă a 11 milioane de locuitori, raporta primele îmbolnăviri din lume în finalul lui 2019.

Totuși, potrivit Daily Mail, rămâne un semn de întrebare cu privire la ce a învățat China din această experiență, având în vedere ce au descoperit reporterii publicației într-o piață indoor din Guilin.

În acest loc din sud-vestul Chinei continentale cuști cu diferite specii de animale erau puse una peste alta. Într-o altă piață de carne din Dongguan, sudul Chinei continentale, un alt corespondent Daily Mail a fotografiat vânzătorii cum își redeschideau tarabele, cu panouri prin care făceau reclame la lilieci – animal despre care se crede că ar fi cauzat epidemia inițială din Wuhan, alături de scorpioni și alte creaturi.

Așadar, imaginile au venit pe fondul veștii că, în sfârșit, China ridică măsurile de carantină impuse la scară națională preț de săptămâni întregi, încurajând populația să revină la viața normală și să relanseze alături de autorități a doua economie a lumii. Statisticile oficiale arată că nu au existat infecții noi.

Piața din Guilin era plină de cumpărători, sâmbătă, iar aceștia admirau carnea de câine și de pisciă, un fel de mâncare „călduros” specific iernilor chineze.

„Toți cei de aici consideră că epidemia s-a terminat și că nu mai au niciun motiv de îngrijorare. De acum este doar o problemă externă, după părerea lor”, spune unul dintre corespondenții Daily Mail din China, care au făcut fotografiile cu pricina.

Corespondentul din Dongguan a precizat și el: „Piețele au revenit la aceleași metode de dinainte de coronavirus”.

„Singura diferență este că, acum, gărzile încearcă să împiedice pe oricine dorește să facă fotografii, lucru care nu s-ar fi întâmplat niciodată până acum”, a mai adăugat el.