Cum România pare să fi renunțat la practica cecurilor în alb în relație cu guvernele de la Chișinău -angajându-se să sprijine strict cetățenii, iar Uniunea Europeană devine tot mai neîncrezătoare cu privire la angajamentul autorităților moldovene față de traiectoria occidentală, administrația din Republica Moldova mizează tot mai tare pe sprijinul venit din Est.
Premierul Ion Chicu a declarat, într-o vizită la Bălți, că prima tranșă a creditului contractat din Federația Rusă ar urma să ajungă în posesia guvernului moldovean abia în martie 2020. Totuși, dacă în noiembrie Chișinăul spunea că împrumutul se ridică la 500 de milioane de dolari, suma anunțată acum de Chicu e de doar 300 de milioane de dolari, potrivit Agora.
Mai mult decât atât, în noiembrie, președintele pro-rus Igor Dodon susținea că acest credit va fi ratificat în februarie, cu o lună mai devreme de termenul dezvăluit la Bălți de prim-ministru. Tot atunci el sublinia că împrumutul este de 500 de milioane de dolari – pentru ca două luni mai târziu, în decembrie, să menționeze și el suma de 300 de milioane de dolari.
„Noi discutăm acum și suntem la ultima etapă de negocieri pe acest acord. Prima tranșă eu cred că va fi agreată pe parcursul lunii februarie și va fi transferată pe conturile bugetului de stat, imediat, în perioada următoare. Cred că martie”, a preciezat premierul Ion Chicu. Potrivit unor surse din cadrul Guvernului, prima tranșă va constitui 200 de milioane de dolari.
Pe 24 ianuarie, ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, anunța construcția a în jur de 350 de km de drumuri și lansare de licitații în sumă de 2,25 de miliarde de lei, pentru circa 180 de km de drumuri. Potrivit lui Usatîi, toate lucrările urmează a fi executate din creditul pe care autoritățile îl așteaptă de la Federația Rusă. Creditul, însă, nu a fost încă ratificat.
România, finanțator tradițional al guvernelor de la Chișinău, a anunțat că va sprijini strict cetățenii până când nu se va convinge de loialitatea autorităților moldovene față de parcursul european
Klaus Iohannis a declarat, la întâlnirea anuală cu șefii misiunilor diplomatice acreditați la București, că parcursul european este singura cale a Republicii Moldova către reformarea profundă a instituțiilor. Președintele a precizat că, totuși, Bucureștiul nu e deloc convins că actualul guvern de la Chișinău își propune acest obiectiv. Vom relua cooperarea deplină doar atunci când vom vedea la nivel guvernamental acțiune concretă îndreptată spre continuarea parcursului european, a mai precizat Iohannis.
„În ceea ce privește Republica Moldova, reiterez poziția României: parcursul european este singura și cea mai sigură cale către reformarea profundă a instituțiilor, de natură să aducă beneficii palpabile cetățenilor săi.
Din păcate, așa cum am mai spus, nu suntem deloc convinși că actualul guvern de la Chișinău își propune acest obiectiv. De aceea, vom continua doar proiectele de sprijin care sunt dedicate direct cetățenilor, proiectele cu impact la nivel local și proiectele de interconectare strategică.
Vom relua cooperarea deplină doar atunci când vom vedea la nivel guvernamental acțiune concretă îndreptată spre continuarea parcursului european, a procesului de reformă, cu precădere în domenii precum justiția, administrația și combaterea corupției, de natură să asigure un parcurs democratic și predictibilitate în plan intern și extern”, declara Klaus Iohannis, în ceea ce părea a fi un semnal că România nu mai este dispusă să acorde cecuri în alb autorităților moldovene, ci că va sprijini strict cetățenii.