După ce Musk le-a cerut luni să voteze cu republicanii, Zelenski le cere marți americanilor să voteze cu democrații

După ce Musk le-a cerut luni să voteze cu republicanii, Zelenski le cere marți americanilor să voteze cu democrații
Foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a transmis marţi americanilor „să menţină o unitate de neclintit” până la „restabilirea păcii” în Ucraina, în contextul în care marţi au loc alegeri cruciale la jumătate de mandat în SUA, al căror rezultat ar putea afecta sprijinul Washingtonului pentru Kiev, relatează France Presse.

Congresul american deblocase în mai – 40 miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina

„Vă solicit să menţineţi o unitate de neclintit, aşa cum este cazul în prezent, până în ziua în care vom auzi toate acele cuvinte importante pe care le-am visat, până când vom auzi că pacea a fost în sfârşit restabilită”, a declarat Zelenski într-o alocuţiune, prin videoconferinţă de la Kiev, unde a primit „Medalia Libertăţii” americană.

Zelenski a mulţumit preşedintelui Joe Biden, celor două partide din Congres şi fiecărui cetăţean american pentru importantul sprijin financiar, militar şi diplomatic acordat Ucrainei, de la invazia rusă declanşată la 24 februarie împotriva ţării sale.

Luni, Elon Musk le-a cerur americanilor să voteze pentru candidații republicani la alegerile de la mijlocul mandatului din SUA

Washingtonul este, de opt luni, principalul aliat al Kievului, sancţionând cu asprime Moscova şi o mare parte a economiei ruse, livrând armatei ucrainene sisteme de artilerie HIMARS de înaltă precizie, între alte echipamente militare, şi furnizând informaţii operative cruciale pe teren.

La jumătatea lunii mai, Congresul american deblocase chiar 40 miliarde de dolari pentru a susţine efortul de război ucrainean.

Volodimir Zelenski s-a declarat marţi „onorat” să primească „Medalia Libertăţii” din partea Fundaţiei Philadelphia, dar a dorit să dedice acest premiu „tuturor femeilor şi bărbaţilor din Ucraina”, care „arată celei mai mari autocraţii din lume că în Ucraina nu poate obţine decât înfrângerea”.

Americanii votează pentru reînnoirea tuturor mandatelor din Camera Reprezentanților, a mai mult de o treime din Senat și a aproximativ 30 de posturi de guvernator.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:55 - Din ce este făcută celebra ciocolată Dubai, care s-a viralizat pe TikTok. 200 de grame din acest desert costă 50 de lei
21:33 - Alina Achim („România Renaște”): PNL dă o lege pentru un singur om – Iohannis. Românii sunt sătui să vadă această încercare aproape disperată a președintelui de a-și asigura o funcție după ce-și termină mandatul (VIDEO)
21:26 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Această practică nu este doar în România. Experiența oamenilor care au servit țara trebuie să fie pusă în favoarea cetățenilor și pentru cetățeni (VIDEO)
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui