După ce au murit cel puțin 22 de protestatari, președintele Kenyei renunță la majorarea impozitelor

Publicat: 27 06. 2024, 20:02
Actualizat: 27 06. 2024, 20:03

Organizațiile pentru drepturile omului spun că cel puțin 22 de protestatari au fost uciși și alte sute de oameni au fost răniți pe străzile din Kenya, marți, în timp ce au existat ciocniri cu poliția în urma unor demonstrații violente din cauza unui proiect de lege controversat, încărcat cu majorări de taxe, care a fost adoptat de parlamentul țării.

A fost nevoie să moară oameni pentru ca politicienii din Kenya să renunțe la majorarea prețurilor produselor de bază

Mesajul protestatarilor pare să-l fi convins pe președintele Kenyei să dea înapoi și el a spus miercuri că nu va semna proiectul de lege.
Protestatarii din capitala Nairobi au pătruns în clădirea parlamentului și au incendiat o parte din ea, marți, imediat după ce parlamentarii au votat trecerea controversatului proiect de lege care anunța scumpiri, transmite BBC.

Comisia Națională pentru Drepturile Omului din Kenya a declarat că cel puțin 22 de persoane au fost ucise, iar alte organizații au citat bilanțuri similare ale morților.

Miercuri după-amiază, în a doua sa declarație televizată din doar 24 de ore, președintele William Ruto a spus: „Nu voi semna proiectul de lege”.

Creșeterea impozitelor ar să strângă aproape 2,3 miliarde de dolari pentru a ajuta la rezolvarea problemelor financiare ale Kenyei. Datoria națională a scăpat de sub control de ani de zile, aducând presiune asupra guvernului din partea instituțiilor financiare străine și forțându-l să predea o parte masivă din veniturile sale anuale în plăți pe dobânzi.

Ruto, președintele Kenyiei, îngrijorat de datoriile externe ale țării

Ruto a declarat miercuri că, chiar dacă trimite proiectul de lege de finanțare înapoi la parlament pentru modificări, ar trebui să existe un dialog național pentru a afla cum să se remedieze criza economică.

El a cerut „o conversație ca națiune, despre cum gestionăm împreună treburile națiunii, datoria, bugetul, împreună”.
Membrii mișcării de protest, condusă în mare parte de tineri, au promis în postările pe rețelele de socializare înainte de remarcile lui Ruto de miercuri că vor reveni în stradă joi pentru o altă zi de demonstrații.

„Nu ne puteți ucide pe toți”, a spus activista Hanifa Adan într-o postare. „Mâine mărșăluim din nou pașnici, purtând alb, pentru toți oamenii noștri care au murit. Nu veți fi uitați!”

Protestele au început săptămâna trecută, inițial împotriva majorărilor semnificative ale taxelor propuse pentru produsele de bază, inclusiv pâinea, uleiul de gătit și scutecele.

Cele mai controversate măsuri au fost abandonate chiar înainte de votul din parlament de marți.
Demonstrațiile au fost organizate în principal de tinerii din generația Z, care au folosit rețelele sociale pentru a atrage un număr mare de evenimente.

Mitingurile au început pașnic, dar au devenit violente marți, polițiștii trăgând cu gaze lacrimogene, tunuri cu apă și muniție reală în timp ce încercau să controleze mulțimea zgomotoasă.

Protestatarii care au pătruns în parlament au vandalizat interiorul clădirii și au incendiat părți ale complexului, șocându-i pe parlamentari în timp ce au izbucnit prin ușile camerei și trimițând pe unii să se adăpostească pe coridoarele de la subsol.