Un înalt oficial rus a semnalat că Moscova nu va fi mulțumită să ocupe patru regiuni ucrainene și ar putea încerca din nou să cucerească capitala, Kiev.
Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat agențiilor de media ruse că Rusia ar putea „ajunge la Kiev”, spunând că s-ar putea întâmpla mai târziu, dacă nu acum.
Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat agențiilor de media ruse că Rusia ar putea „ajunge la Kiev”, spunând că acest lucru s-ar putea întâmpla mai târziu, dacă nu acum.
„Unde să te oprești? Nu știu… Va fi Kiev? Da, probabil că ar trebui să fie Kiev. Dacă nu acum, atunci… poate într-o altă fază a dezvoltării acestui conflict”, a spus Medvedev într-un interviu acordat presei ruse, inclusiv RIA Novosti, care i-a publicat observațiile.
Comentariile sugerează că, la doi ani de război și ambiționată de câștigurile recente, Moscova continuă să adăpostească ambiții de a cuceri întreaga țară Ucraina și nu se va mulțumi să ocupe doar o cincime din țară, așa cum este cazul în prezent.
Rusia susține că regiunile parțial ocupate Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson fac acum parte din Rusia, o afirmație respinsă cu fermitate de Ucraina și aliații săi.
Medvedev, un fost prim-ministru și președinte rus, care a servit alături de președintele rus Vladimir Putin în ultimele două decenii – deși a rămas subordonat în oricare dintre roluri – este foarte vocal în organizația politică a Rusiei.
În ultimul său interviu, Medvedev a comentat că „acest regim trebuie să cadă, trebuie distrus, nu trebuie să rămână în această lume”.
Kievul a fost un „oraș rusesc”, a susținut el, avertizând că în mâinile ucrainene este „o amenințare la adresa existenței Federației Ruse”.
Rusia nu a ascuns faptul că dorește să distrugă guvernul pro-occidental de la Kiev, condus de Zelenski. Totuși, Moscova a atenuat în general o asemenea retorică recent, având în vedere că forțele sale sunt angajate în lupte intense în estul și sudul Ucrainei, cu puțin apetit aparent de a deschide din nou un nou front nordic.
Analiștii se întreabă dacă Rusia s-ar mulțumi să ocupe aproximativ 18% din Ucraina, așa cum o fac în prezent, fără a mai încerca să cucerească Kievul în viitor, având în vedere „ambițiile imperiale” ale lui Putin și dorința de a restabili sfera de influență a Rusiei asupra Ucrainei și a altor foste state sovietice.