Surprinzor, dar mai sunt oameni care abia acum află că oamenirea este pusă în pericol de o pandemie. Un exemplu concret este relatat de jurnaliștii francezi de la France 24, care scriu că o comunitate izolată de creștinimenonițidintr-un deșert din nordul Mexicului a descoperit că SARS-CoV-2 face ravagii pe planetă după ce s-au deschis timid lumii exterioare prin intermediul internetului.
Rezidenții coloniei El Sabinal din statul mexican Chihuahua trăiesc retrași de ‘atracțiile’ lumii civilizate. Astfel că evită electrivitatea, televizorul, internetul, telefoanele mobile. Dar cum digitalizarea ne bate tuturor la ușă, până la urmă unii dintre membrii comunității s-au deschis lumii accesând internetul. Astfel au descoperit că în lume există o boală numită Covid-19, provocată de virusul pornit din China SARS-CoV-2.
Deși autoizolarea a fost un mod de viață pentru ei chiar și înaintea izbucnirii pandemiei de COVID-19, menoniții cred că virusul ar fi ajuns și în colonia lor.
„În jur de 10 persoane din diferite familii s-au îmbolnăvit deși nu foarte serios. Au crezut că au gripă dar când s-au dus la farmacie li s-a spus că este COVID-19”, a declarat pentru AFP un negustor din comunitate care a cerut să rămână anonim.
Sătenii bonlavi nu au mers la doctor și nu s-au testat pentru coronavirus ci au intrat în autoizolare la sfatul farmacistului care este de asemenea membru al comunității.
Menoniţiisunt un cult religios protestant care a apărut înFriziaîn Olanda în secolul al XVl-lea.
Menoniţii se trag dinAnabaptism, o mişcare a cărei membri insistă să fie botezaţi şi neagă valabilitatea botezului sugarilor. Această negare are ca fundament texte din Biblia crestină. În 1536, un fost pastor frizian, Menno Simons (1496-1561), a devenit anabaptist şi a adunat membrii cultului din nordul Europei în congregaţii care au luat numele lui. Cultul era puternic susţinut de către Olanda şi Elveţia, unde menoniţii au devenit ţinta persecuţiilor catolice. Mulţi au fost alungaţi din casele lor în secolul al XVI-lea şi au fugit în S.U.A, unde s-au stabilit în pricipal în Pennsylvania, Ohio şi în Vestul Mijlociu, potrivit wikipedia.
În societatea contemporană din secolul al XXI-lea, menonitii fie sunt descrişi doar ca denominaţie religioasă cu membri de origini etnice diferite,fie ca un grup etnic şi o denominaţie religioasă. Există o controversă între menoniţi despre această problemă, în timp ce unii insistă că ei sunt pur şi simplu un grup religios, în timp ce alţii susţin că formează un grup etnic distinct.Istoricii şi sociologii au început din ce în ce mai mult să trateze pe menoniţi ca pe un grup etno-religios,în timp ce alţii au început să conteste această percepţie.
În 2006, cultul avea 1,5 milioane de membri, cei mai mulţi fiind în Canada, Republica Democrată Congo şi SUA.