Peste 100 de lucrări ale unuia dintre cei mai renumiţi fotografi francezi pe plan internaţional, Yann Arthus-Bertrand, au fost expuse la Rio de Janeiro în această perioadă, cu ocazia summitului ONU privind Dezvoltarea Durabilă, denumit Rio+20. Evenimentul are loc la 20 de ani de la organizarea Conferinţei istorice a Naţiunilor Unite, din 1992, desfăşurată în acelaşi oraş. Tot atunci au fost expuse şi câteva dintre fotografiile lui Arthus-Bertrand, care ulterior a decis să realizeze celebrul proiect denumit „Pământul văzut din cer” („La Terre vue du Ciel”).
Specializat iniţial pe fotografierea animalelor, Yann Arthus-Bertrand s-a reprofilat pe fotografierea aeriană, realizând instantanee impresionante din diferite colţuri ale lumii. În 1991, Arthus-Bertrand a puz bazele Agenţiei Altitude, prima agenţie de presă şi bancă de fotografii aeriene la nivel mondial. Agenţia cuprinde sute de mii de fotografii realizate în peste o sută de ţări.
Yann Arthus-Bertrand
Sursă foto: Time
Un an mai târziu, fotograful francez a fost de acord să-şi expună o parte din lucrări la Summitul de la Rio, privind mediul înconjurător. Ulterior, în 1994, Yann Arthus-Bertrand a obţinut o sponsorizare de la UNESCO în vederea realizării unui proiect fotografic, intitulat „Pământul văzut din cer, animale sălbatice, cai şi 365 de zile”. Proiectul a presupus alcătuirea unui inventar fotografic cu cele mai impresionante panorame din lume, realizate din elicoptere şi baloane cu aer cald.
Proiectul a fost inclus într-o carte intitulată „Pământul văzut din cer”, pe a cărei copertă figurează una dintre cele mai cunoscute fotografii ale lui Yann Arthus-Bertrand, denumită „Inima din Voh” („The Heart of Voh”). Denumirea este dată de o formaţiune de vegetaţie din comuna Voh (Noua Caledonie) care, văzută de sus, seamănă cu o inimă.
Heart of Voh
Sursă foto: terravistadoceu.com
Cartea a fost vândută în 3 milioane de exemplare şi tradusă în circa 24 de limbi, fiind urmată de alte publicaţii semnate de fotograful francez. În anul 2000, o selecţie de 100.000 de fotografii realizate în acest proiect au fost expuse la Paris. Expoziţia a circulat apoi prin peste 100 de oraşe, fiind vizitată de circa 120 de milioane de oameni.
Expoziţia organizată anul acesta în piaţa Cinelandia din centrul Rio de Janeiro a fost, astfel, una aniversară. Aceasta a fost inaugurată în aprilie în prezenţa autorului fotografiilor şi a fost menţinută pe tot parcursul Summitului Rio+20, finalizat pe 22 iunie.
Iată câteva dintre fotografiile incluse în expoziţia de la Rio
(sursă foto: terravistadoceu.com)
Sat plutitor în Tongkil, Filipine
Oraşul fantomă Pripyat (Ucraina), abandonat după catastrofa de la Cernobîl
Aisberg topit în Unartoq, Groelanda
Porumb pus la uscat pe autostradă, în China
Vârful Everest, Munţii Himalaya
(Notă: pentru o rezoluţie mai mare, click pe galeria de la finalul articolului)
Mai multe fotografii pot fi văzute pe site-ul lui Yann Arthus-Bertrand, respectiv pe site-ul expoziţiei de la Rio.