Dublă surpriză în Slovacia: Partidul premierului pro-rus Robert Fico a pierdut alegerile europarlamentare. Prezență la vot record

Dublă surpriză în Slovacia: Partidul premierului pro-rus Robert Fico a pierdut alegerile europarlamentare. Prezență la vot record
Premierul slovac Robert Fico. Sursa foto: Hepta - DPA Images / Jaroslav Nov

SMER, partidul premierului pro-rus Robert Fico, ar fi pierdut alegerile europarlamentare, care în Slovacia au avut loc sâmbătă, informează presa locală.

Rezultatele oficiale vor fi date publicității la finalul zilei de duminică, după închiderea urnelor în celelalte state UE.

Fico se recuperează acum, după ce a fost ținta unei tentative de asasinat în urmă cu o lună. El a votat din spital și a transmis încă un mesaj pro-pace în stilul premierului ungar Viktor Orban.

Partidul lui Fico a pierdut alegerile europarlamentare

Potrivit presei slovace, pe primul loc la europarlamentare s-a clasat partidul Slovacia Progresistă, cu 27,8%, urmat de SMER, cu 24,8%.

Asta în condițiile în care sondajele din timpul campaniei electorale dădeau partidul lui Fico pe primul loc.

Formațiunea de extremă-dreapta Republika a câștigat 12,5%, iar Mișcarea Creștin-Democrată și Hlas, partenerul de guvernare al SMER, au obținut câte 7%.

O altă surpriză din Slovacia a fost prezența la vot: 34,4% – cea mai mare din istoria europarlamentarelor în această țară.

Mesajul lui Fico în ziua votului

Premierul Robert Fico a votat și el, din spital, unde se recuperează după tentativa de asasinat de acum o lună.

Cu această ocazie, el le-a transmis alegătorilor că „trebuie să alegem membri ai Parlamentului European care vor susţine iniţiativele de pace, nu continuarea războiului”.

De altfel, de-a lungul timpului, Robert Fico a avut mai multe poziții anti-UE, anti-NATO și prorusesești, asemănătoare premierului ungar Viktor Orban.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`