Drona americană doborâtă deasupra Mării Negre decolase din România

Publicat: 15 03. 2023, 09:28
Actualizat: 15 03. 2023, 09:29
Foto: Hepta - Zuma Press / Ssgt. Lauren Silverthorne/Us Air

Un oficial militar militar a spus pentru New York Times că Drona MQ-9 care a fost doborâtă în Marea Neagră marți a decolat de la o bază din România pentru o misiune de recunoaștere programată, care durează de obicei aproximativ 9 până la 10 ore.

Noi detalii în cazul dronei americane doborâtă în Marea Neagră

În timp ce dronele, cunoscute sub numele de Reapers, pot transporta rachete Hellfire, această aeronavă era neînarmată și supraveghea la aproximativ 75 de mile sud-vest de Crimeea când două avioane rusești au interceptat-o, a spus oficialul.

Reaper, care zboară la aproximativ 25.000 de picioare, are camere sofisticate și alți senzori care pot privi Crimeea controlată de Rusia din spațiul aerian internațional – o misiune tipică, a spus oficialul.

Dar această misiune a luat rapid o întorsătură periculoasă.

Avioanele de război rusești mult mai rapide au survolat repetat în jurul dronei și au aruncat combustibil pe el, aparent într-un efort de a murdări camerele dronei sau de a deteriora ceilalți senzori ai acesteia, a spus oficialul.

Oficialii sunt îngrijorați de luni de zile că un astfel de incident peste Marea Neagră, inclusiv o comunicare greșită, ar putea duce la o confruntare.

Reacția Ministerului rus al Apărării la acuzațiile SUA

Secretarul de presă al Pentagonului, Pat Ryder, a catalogat acțiunile piloților ruși ca fiind „nesigure și neprofesioniste”. El a spus că ciocnirea cu drona „probabil a avariat” avionul rusesc.

Ryder a explicat, totodată, că operatorii dronei au fost nevoiți să o prăbușească deoarece aceasta devenise incontrolabilă.

Casa Albă l-a convocat pe ambasadorul rus, în urma incidentului.

În schimb, Ministerul rus al Apărării a transmis că avioanele rusești nu au lovit nicio dronă, iar aeronava americană pur și simplu s-a prăbușit singură.

„Ca urmare a manevrelor necorespunzătoare, drona și-a pierdut controlul, pierzând altitudine până la coliziunea cu suprafața apei. Piloții ruși nu au folosit armele avionului, nu au intrat în contact cu drona și s-au întors în siguranță în țară”, a mai transmis ministerul rus.