Drama unei mame evacuate din Mariupol împreună cu fiul ei de șase luni
Pe 3 mai a fost evacuată din Mariupol prima coloană umanitară cu 156 de oameni. Printre cei ajunși la Zaporizhia este Anna Zaitseva împreună cu fiul ei. Ei au locuit într-un buncăr din Azovstal mai mult de două luni.
Femeia în vârstă de 24 de ani și copilul ei de șase luni s-au ascuns de bombardamente într-un buncăr mai bine de două luni. Evacuarea din combinatul metalurgic i-a oferit copilului posibilitatea să vadă în sfârșit primăvara, scrie Fakty.
„Aveam propria noastră groază în interiorul buncărului, dar la suprafață – și mai rău… ”
„Am supraviețuit cu adevărat iadului de pe pământ”, a povestit Anna, profesoară de franceză, care a devenit mamă pentru prima oară pe 28 octombrie, când s-a născut micul Slava. Cu două luni înainte de invazie, soțul ei s-a angajat la Azovstal.
Femeia își amintește cu groază de ziua când a aflat despre război: „Sincer, nu credeam că e serios, pentru că de fapt războiul nostru durează de opt ani. După aceea au fost și alte postări, și mi-am dat seama că situația este foarte gravă ” Inițial, se adăpostise cu familia la subsolul casei, dar din frica de a nu rămâne sub dărâmăturile clădirii de nouă etaje, au decis să meargă la adăpăstul antibombe de pe teritoriul Azovstal.
„Părinții mei au fost alături de mine, fiul și soțul meu de trei luni. Ne-am gândit că mergem pentru maxim o săptămână, așa că am luat câteva lucruri cu noi, copilul – un cărucior, haine, scutece, un amestec ”
„Pe atunci încă alăptam puțin, dar din cauza stresului și a malnutriției laptele a dispărut rapid…”
În buncăr erau 75 de oameni, inclusiv 17 copii: „Sviatoslav al meu era cel mai mic”. Femeia povestește că înăuntru nu era electricitate și foloseau un generator, dar o mare parte din timp o petreceau prin întuneric. Generatorul se oprea des din cauza bombardamentelor, așa că trebuia să pregătească copilului hrana la lumina lumânărilor.
Anna descrie imaginile terifiante pe care le-a văzut: „Adulții au început să piardă dinții, părul, toate au pierdut mult în greutate, au început să aibă probleme cu presiunea. Am slăbit 10 kilograme, tatăl meu – 20” Au fost și mulți răniți, în special când a căzut o bombă de trei tone: „E bine că era o asistentă printre noi”
„Mulțumită luptătorilor Azov, fiul meu a supraviețuit”
Anna mărturisește că băiețelul său a rămas în viață datorită soldaților, aceștia aduceau scutece și amestecuri. Au găsit undeva și zahăr, lapte și griș. Le-au dat oamenilor mâncarea lor: „Într-o zi, un luptător de la Azov și-a dat batonul de ciocolată, care probabil a trecut prin toate luptele pentru că era totul ponosit… Și a spus că este mai important pentru mine pentru că sunt mamă. Sunt încă lacrimi în ochi, după cum îmi amintesc ”
Pe 30 aprilie civililor li s-au dat 10 minute să fie gata: „Mi-au spus să găsesc niște măști, pentru că era mult praf pe unde, iar autobuzul nu avea ferestre sau uși. Este nerealist de descris. E mai rău decât un film de groază”. Soldații ruși le-au verificat telefoanele și le-au luat amprentele.
După inspecție, ei au fost duși la Dmitrivka, unde au petrecut noaptea într-o școală. „Abia pe 3 mai am ajuns la Zaporojie. Acești ticăloși încercau în mod deliberat să să ne facă să mergem în teritoriile ocupate de ruși”.
După două luni la Azovstal, Anna și Slava au ajuns în siguranță la Zaporojie.