Drama copiilor care sunt vânduți pentru 500 euro: La târgul de orfani din Nigeria, "oferta" e foarte largă, pentru toate "gusturile" și buzunarele

Publicat: 05 04. 2015, 12:50
Foto: curitibainenglish.com.br

În contextul în care organismele internaționale avertizează că “negoțul de copii” este în creștere și există din ce în ce mai mulți cumpărători, o echipa de jurnaliști CNN s-a deplasat în Nigeria, „negociind” cumpărarea unui copil. A aflat cu stupoare că „oferta” e foarte largă, pentru toate „gusturile” și buzunarele.

Reporterul CNN poveșteste o convorbire telefonică avută cu unul dintre intermediari, evocând astfel dimensiunea fenomenului: „Depinde ce dorești. Băiat? Fată? Mici? Mai mari?„.

În momentul în care intermediarul a înțeles, din cauza accentului, că avea de-a face cu străini, a realizat că poate cere mai mult decât prețul obișnuit.

Jurnaliștilor sub acoperire li s-a arătat un grup de copii, fiind întrebați pe care doresc să-l ia. „Unul, poate doi?”. Întrebat dacă exista vreo plată, intermediarul în cauza a spus: „Iisus mă va răsplăti, sora„, dând de înțeles că nu era nevoie de bani. Nici de acte. Era însă nevoie de bani pentru ceilalți orfani, o „donație”.

Cel cu care s-a luat legătura este doar unul dintre lucrătorii din această industrie, unul dintre cei mulți care activează în Yola. La el s-a ajuns foarte simplu, după ce echipa sub acoperire a lansat vorba că dorește să înfieze”, explică reporterul.

Jurnaliștii, care au purtat discuțiile deschis, pe un ton normal, chiar în fața copiilor care se jucau, au cerut o fetiță. Fusese găsită doar una, de trei ani. „N-ați lua în considerare și o fată mai mare? Poate una de 12 ani? Ar putea să aibă grijă de cea de trei ani, să gătească și să facă curațenie. În orice caz, două fete vor fi pregătite mâine„, asa a decurs discuția.

Ultima conversație s-a referit la „donație”. Când jurnalista a vehiculat o suma, 200 de dolari, intermediarul a râs. La fel s-a întâmplat și când donația a cerscut la 300 de dolari. În cele din urmă, s-a bătut palma pentru 500 de dolari.

Statisticile arată ca în prezent circa 8 milioane de copii muncesc forțat. The Global Slavery Index arată că Nigeria are cel mai mare numâr de „scalvi moderni” din toate țările sub-sahariene. Există temerea ca mulți dintre acești copii vor ajunge în mâinile grupărilor teroriste, care îi vor transforma în kamikaze.