Ea are 85 de ani, el 89şi s-au cunoscut în urmă cu doi ani. Cum prietenia lor s-a transformat în iubire şi pandemia i-a surprins pe fiecare la casa lui din altă ţară, vin în fiecare zi la frontiera de laAventoftşi petrec câteva ore. Detalii despre aceşti Romeo şi Julieta din timpul COVID-ului ne dă DW.com.
Karsten Tüchsen Hansen locuiește în Germania, Inga Rasmussen – în Danemarca.Bunicuţii își aduc câte un scaun de acasă și stau zi de zi împreună, fiecare pe partea cealaltă a barierei de la punctul de frontieră Aventoft.
Inga şi Karsten doi stau la povești ore întregi, beau împreună cafea adusă în termos, își împart biscuiții și iau prânzul împreună. Toate acestea având grijă să păstreze distanţa socială şi normele de igienă. Prin urmare nu se pot îmbrățișa ori să îşu strângă măcar mâna deasupra barierei. „E trist, dar nu putem schimba situația”, spune Inga.
Deşi vorbesc multe ore la telefon, această formă a contactului nu le e de ajuns, așa că se întâlnesc în fiecare după-amiază la punctul de frontieră care în această perioadă este închis.
Inga vine cu mașina din orașul ei Gallehus în Danemarca, iar Karsten cu bicicleta electronică din Süderlügum în nordul Germaniei.
Cei doi povestesc că s-au cunocut cu totul întâmplător şi cum ambii erau văduvi de mulţi ani s-au îndrăgostit şi au început să meargă în multe excursii împreună.
Octogenarii sunt optimişti şi îşi fac planuri denoi călătorii în doi, după ce va trece pandemia iar lumea va redeveni un loc sigur, de carete poţi bucura pe deplin.
Până atunci se bucură că se pot întâlni fie şi la graniţă, cu toate regulile de distanţaresocială, care le îngrădesc trupurile, dar nu şi sufletele.
Inga şi Karsten sunt recunoscători pentru ceea ce au şi mulţumescgrănicieriilor că au fost înţelegători cu tabieturile lor transfrontaliere…
Germania a închis graniţa cu Danemarca pe 15 martie, odată cu celelalte frontiere cuFranța, Elveția, Austriași Luxemburg.Granița terestră dintre Danemarca și Germania a fost blocată de guvernul de la Copenhaga cu două zile înainte, pe 13 martie.
Ambele ţări încearcă să gestioneze pandemia de coronavirus cât mai bine cu putinţă.
În Germania cazul numărul unu a apărut pe 26 ianuarie, în prezent ţara având 75.754 cazuri de infectare cu noul coronavirus din care 848 decedaţi. Modul de abordare al pandemiei în Germania este considerat unul dintre cele mai eficiente. Toate restricţiile au fost prelungite cel puţin până pe 19 aprilie.
În Danemarca semnalul de alarmă s-a dat pe 26 februarie, ţara totalizând până în prezent 3029 de cazuri din care 104 morţi. Guvernul danez s-a oferit să plătească 75% din salariile angajaţilor la firme private, pentru a evita concedierile masive. Tot în Danemarca, statul are dreptul să impune testarea, tratarea dar respectarea carantinei, cu ajutorul poliției.