„Criza refugiaților a fost tratată în special sub aspect emoțional”, este de părere jurnalistul Silviu Sergiu.
Cancelarul Germaniei a dat semnalul venitii sirienilor în Europa. Angela Merkel a spus că țara sa poate primi până la 800.000 de refugiați, dar luni și-a schimbat atitudinea la 180 de grade. Văzând că nemții nu mai fac față valului de imigranților, Merkel a luat decizia de a închide granițele.
Silviu Sergiu spune că Merkel nu a fost nicidecum copleșită de emoții văzând greutățile imigranților, ci s-a gândit să acopere deficitul de forţă de muncă şi să menţineă creşterea economică, nota bene, ”în următoarele decenii”.
“>. Este deci vorba de o strategie pe termen mediu și lung. De ce? Potrivit estimărilor experţilor germani, populaţia activă a Germaniei se va diminua cu şase milioane de oameni până în anul 2030, pe fondul ratei scăzute de natalităţii. >, a punctat Sigmar Gabriel.
Despre asta este vorba. Pentru a-I integra pe acești imigranți în următoarele decenii Germania are nevoie de un mecanism bine pus la punct de selectare a celor care vor primi azil. Asimilarea imigranților va fi complicată. Ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, explică de ce: deşi unii imigranţi, în principal cei din Siria, au studii superioare, circa 20 % dintre ei sunt analfabeţi și riscă să îngreuneze situaţia socială din Germania”, scrie jurnalistul într-un editorial pentru EVZ.
“Se întâmplă și la case mai mari”. Nu numai politicienii români mint, ci și nemții. Merkel a “îmbrăcat cinismul în fraze emoționale” cu menirea de a demonstra electoratului că nu este un robot.
“Adevărul este că dragostea Germaniei pentru refugiați trece prin stomac. Prin stomacul imens al economiei nemțești, care are nevoie de forță de muncă proaspătă, pentru a susține dezvoltarea țării și rămânerea ei în grupul celor mai puternice state ale lumii”, mai spune Sergiu.