Doi politicieni români ar fi prinşi în ancheta din SUA privindu-l pe Elliott Broidy: Fundraiser republican i-a dus pe Dragnea şi Grindeanu la inaugurarea lui Trump

Doi politicieni români ar fi prinşi în ancheta din SUA privindu-l pe Elliott Broidy: Fundraiser republican i-a dus pe Dragnea şi Grindeanu la inaugurarea lui Trump

Ies la iveală noi detalii din ancheta din Statele Unite ce îl vizează pe fundraiserul republican Elliot Broady, privind acuzaţiile că s-a folosit de accesul la Trump pentru câștig personal și a încălcat Legea privind practicile străine corupte, care prevede că este ilegal ca un cetățean american să ofere oficialilor străini „ceva de valoare” pentru a obține un avantaj comercial.

Acesta s-ar fi folosit de influenţa pe care o avea pentru a aduce invitaţi la ceremonia de investire din ianuarie 2017 sau a facilita accesul la Trump.

Conform Huffington Post, rocurorii caută date despre 20 de persoane și companii. Toți au legături cu Broidy, cu firmele, cu afacerile și contractele sale în domeniul apărării și cu oficiali străini cu care a urmărit să facă afaceri, printre care actualul președinte din Angola și doi politicieni din România.

Cei doi politicieni ar fi Liviu Dragnea şi Sorin Grindeanu, care au fost la Washington la ceremonia de inaugurare a lui Donald Trump din 20 ianuarie 2017. Presa scria la vremea respectivă că ar fi plătit 1 milion de euro pentru această participare.

„Broidy a invitat câțiva oficiali din Angola și România la ceremonia de inaugurare din 2017, inclusiv un român care urma să fie judecat pentru corupție câteva săptămâni mai târziu (n.r. este vorba de Liviu Dragnea, fostul lider PSD). Broidy i-a prezentat pe oficialii din Angola mai multor membri ai Congresului în timpul vizitei, care a avut loc imediat după ce guvernul Angolei a acceptat să-i plătească companiei sale 6 milioane de dolari pentru serviciile prestate”, scria The Wall Street Journal pe 22 iunie.

Potrivit surselor G4Media.ro, în urmă cu aproximativ trei luni s-a format o comisie rogatorie, prin intermediul căreia autoritățile americane solicită informații în România referitoare la Dragnea și Grindeanu. Printre cei vizați de comisia rogatorie s-ar afla și omul de afaceri Cristian Burci și fiul acestuia, Carlo Burci.

Anterior, pe data de 25 aprilie, întrebată de existența unei comisii rogatorii prin care partea americană solicită informații despre vizita lui Dragnea, Direcția Națională Anticorupție a răspuns:

”În eventualitatea în care organe judiciare din alte state formulează solicitări pe care le adresează DNA sau oricărei alte unități de parchet, informațiile nu pot avea caracter public, prin urmare, nu vă putem oferi date despre existența sau inexistența unei cereri care să privească aspectele din cererea dvs”.

Informații referitoare la o posibilă anchetă referitoare la vizita în SUA au fost furnizate chiar de Liviu Dragnea, în decembrie 2018, însă fostul lider PSD vorbea atunci despre o investigație realizată de DNA, nu de anchetatorii americani.

“Apropo, Călin, știi că ne-a mai făcut un dosar? O veste tristă, așa, de ziua Vioricăi. La mine e legat de vizita în SUA de anul trecut. Eu îi spun domnului Uncheșelu (procurorul DNA Jean Uncheşelu – n.r.) să meargă în continuare, dar îi spun și unde ajunge – la un ambasador. Și să văd dacă îl țin genunchii, că, dacă nu, are o mare problemă”, a declarat Dragnea în ședința Consiliului Național al PSD din decembrie 2018.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`