Două treimi din cazurile de cancer sunt cauzate de ghinion biologic și doar o treime, puternic influențate de factori ereditari sau de mediu

Două treimi din cazurile de cancer sunt cauzate de ghinion biologic și doar o treime, puternic influențate de factori ereditari sau de mediu

Două treimi din cazurile de cancer sunt cauzate de ghinion, mai precis de mutații accidentale în ADN, și mai puțin de obiceiuri ce ne pun sănătatea în pericol, susțin cercetătorii americani de la Josh Hopkins University, scrie Reuters.

“Când cineva se îmbolnăvește de cancer, vrea să știe de ce. Vrea să creadă că există un motiv. Și motivul real în multe cazuri este nu faptul ca nu te-ai comportat corespunzător sau că ai fost expus unei influențe de mediu dăunătoare, ci pentru că ești ghinionist. Ai pierdut la loterie”, a declarat medicul oncolog dr. Bert Vogelstein, de la facultatea de medicină Johns Hopkins din Baltimore, cel care a coordonat studiul.

Din cele 31 de cazuri de cancer studiate de cercetători, 22 din ele se pot explica în principal prin acest mutații accidentale, în fapt, ghinion biologic.

Celelalte nouă tipuri, inclusiv cancerul colorectal, cancerul de piele, cancerul pulmonar la fumători, sunt mai puternic influențate de factori ereditari sau de mediu.

Totodată, Tomasetti a afirmat că mutațiile dăunătoare au loc “doar din întâmplare”, atunci când celulele stem se divizează în diverse țestuturi din corp.

“Prin urmare, ar trebui să ne concentrăm cercetările și resursele mai mult pe găsirea unor modalități de a detecta aceste cancere în stadiile incipiente, când pot fi tratate”, a completat el.

Studiul nu a evaluat toate tipurile de cancer. Cancerul de sân și cel de prostată au fost excluse, pentru că cercetătorii nu au putut evalua ratele de divizune.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`