Două sindicate franceze au ajuns la un compromis cu TotalEnergies, angajații francezi anunță proteste și grevă generală
Două sindicate franceze au anunțat vineri dimineață un acord provizoriu de majorare a salariilor cu gigantul petrolier TotalEnergies, în urma unor negocieri de urgență pentru a pune capăt unei greve de trei săptămâni care a golit benzinăriile din țară și a declanșat nemulțumiri față de creșterea costului vieții, anunță France24.
Sindicatul de stânga CGT, care a inițiat acțiunea industrială, a promis că va continua greva
Sub presiunea guvernului pentru a rezolva criza de 18 zile, grupul petrolier s-a întâlnit cu patru sindicate la sediul său din suburbiile Parisului.
În jurul orei 03:30, după aproape șase ore de discuții, reprezentanții CFDT și CFE-CGC au declarat că susțin propunerea de majorare salarială de șapte procente și de bonus de 3-6.000 de euro.
Sindicatele au timp până vineri la prânz să se consulte cu membrii lor și să decidă dacă vor semna sau nu oferta.
Lansată la 27 septembrie, acțiunea sindicală a blocat rafinăriile și depozitele de carburanți ale TotalEnergies, provocând penurii de carburanți la nivel național și o criză pentru guvernul președintelui Emmanuel Macron, în timp ce se intensifică apelurile la o grevă generală.
Denunțând negocierile drept o „șaradă”, reprezentantul CGT Alexis Antonioli a declarat că propunerile TotalEnergies sunt „în mare parte insuficiente”.
Lucrătorii feroviari și funcționarii publici francezi se vor alătura grevei
Lucrătorii feroviari și funcționarii publici francezi reprezentați de CGT au votat pentru a se alătura personalului din rafinăriile de petrol aflate în grevă într-o zi națională de întreruperi marțea viitoare, ceea ce a ridicat temeri că furia față de inflația în creștere ar putea să se transforme într-o serie de blocaje.
Confruntându-se cu întreprinderi frustrate și cu un public din ce în ce mai alarmat, administrația Macron a invocat mobilizarea de urgență pentru a-i obliga pe unii lucrători din rafinării aflați în grevă să se întoarcă la locurile de muncă.
Șase din șapte rafinării au fost afectate de greve, provocând cozi uriașe în fața benzinăriilor și o frustrare tot mai mare în rândul automobiliștilor.
Doar o singură rafinărie a reușit să rezolve greva până în prezent. La instalația Fos-sur-Mer, care aparține Esso-ExxonMobil, a fost semnat luni un acord cu CFDT și CFE-CGC, dar termenii au fost de asemenea respinși de CGT.
Partidele politice de stânga vor să declanșeze o mișcare de protest împotriva lui Macron și a creșterii costului vieții, un miting fiind planificat pentru duminică.
Sandrine Rousseau, deputat de frunte al Verzilor, a declarat că speră ca blocajul de la rafinărie să fie „scânteia care să dea startul unei greve generale”.
Însă nu toate sindicatele s-au alăturat apelului pentru greva generală de marțea viitoare, cel mai mare sindicat din țară, CFDT, renunțând să participe.
TotalEnergies are un profit mai mult decât suficient pentru a mări salariile angajaților
TotalEnergies a obținut un profit net de 5,7 miliarde de dolari în perioada aprilie-iunie și distribuie miliarde de dolari acționarilor, în timp ce angajații săi fac presiuni pentru salarii mai mari.
Ministrul de finanțe, Bruno Le Maire, a declarat pentru postul de radio RTL că, având în vedere profiturile sale uriașe din acest an, are „capacitatea… și, prin urmare, obligația” de a mări salariile angajaților.
În condițiile în care 30% dintre benzinăriile franceze nu au combustibil sau au rămas fără combustibil, în special cele din regiunea pariziană și din nordul țării, guvernul a început să îi rechiziționeze pe angajații de la depozitele de carburanți, ceea ce îi obligă să se întoarcă la muncă sau riscă să fie urmăriți penal.
Biroul premierului Elisabeth Borne a declarat că măsurile de urgență au fost justificate din cauza unei „amenințări economice reale” pentru nordul Franței, care se bazează în mare măsură pe agricultură, pescuit și industrie.
Însă sindicatele au reacționat cu furie la măsurile guvernului.