Două dintre produsele pe care le folosim în fiecare zi, interzise în Uniunea Europeană pentru a apăra pădurile / Parlamentul European a votat legea

Publicat: 27 07. 2023, 20:39
Actualizat: 27 07. 2023, 20:40
Sursa foto: Freepik

Parlamentul European a votat de curând o lege care a stârnit multe nemulțumiri în rândul comercianților mondiali de cafea și cacao.

Cele două produse au devenit interzise în Uniunea Europeană, dacă se va dovedi că pentru producerea lor s-au defrișat pădurile. Fenomenul a luat amploare anii trecuți, dar a pus în pericol mai multe comunități afectate de tăierile masive, plantând în schimb palmieri, cafea și cacao.

Comercianții mondiali de cafea și cacao, nemulțumiți de decizia Parlamentului European

„Inventează fapte așa încât, acele persoane, să se aleagă cu procese judiciare pe viață. E o formă de a-i aduce la tăcere, să le oprească vocile celor care critică aceste modele”, a spus un localnic din Guatemala.

Locuitorul din Guatemala susține că pădurile din jurul satelor au fost tăiate, iar în unele cazuri casele doborâte, pentru a planta palmieri, pentru producerea uleiului nelipsit din multe alimente.

Oficialii europeni susțin că defrișările au dus la intensificarea încălzirii globale.

„E vorba de țări care au ca producție principală palmierul, cafeaua, avocado și care, cumva, au început să fie luate de o mafie sau de niște corporații, care au foarte multe de spus în politica locală. Este vorba de lăcomie. Cu cât au mai mult teren pe care să facă aceste monoculturi, cu atât reușesc să scoată mai multe produse și să vândă mai mult, iar comunitățile locale, din păcate, le stau în drum”, spune Laura Bonciu, reprezentantul Greenpeace România, potrivit stirileprotv.ro.

În ultimii ani, suprafața pădurilor defrișate de pe fața pământului pentru culturile agricole a ajuns să depășească suprafața Uniunii Europene, adică peste 400 de milioane de kilometri pătrați.

Ciocolata, cafeaua, uleiul de palmier, carnea de vită, dar și lemnul și cauciucul sunt produsele ce nu vor mai putea fi comercializate la nivelul Uniunii Europene, dacă au fost produse pe terenuri defrișate sau dacă au dus la degradarea pădurilor.

Aproximativ un an, atât mai au la dispoziție companiile să se pună la punct cu noile reguli. În caz contrar, acestea vor fi sancționate cu 4% din cifra de afaceri pe care o înregistrează în UE.