Două activiste de mediu au stropit cu supă pictura ”Mona Lisa”. Opera, salvată de geamul blindat ce o protejează (VIDEO)

Două activiste de mediu au stropit cu supă pictura ”Mona Lisa”. Opera, salvată de geamul blindat ce o protejează (VIDEO)
Captură Video B1 TV

Două activiste de mediu au stropit cu supă geamul blindat care protejează tabloul ”Mona Lisa”, expus la Muzeul Luvru din Paris. În ultimii ani, tablourile celebre au devenit tot mai des ținta activiștilor.

”Mona Lisa”, victima activistelor de mediu

Activistele au stropit cu supă geamul ce o protejează pe ”Mona Lisa”. Administratorii muzeului au activat o celulă de criză, sala în care se află celebra pictură a fost evacuată, iar acum e în proces de curățare.

”Mona Lisa” e protejată de un geam blindat din 2005, măsură care a fost luată tocmai din cauza acestor incidente.

Acţiunea a fost revendicată, într-un comunicat trimis AFP, de un colectiv denumit „Riposta alimentară”, care se prezintă ca fiind „o campanie de rezistenţă civilă franceză” ce denunță „sistemul agricol bolnav” și luptă pentru „dreptul la o alimentaţie sigură şi durabilă”.

Tablouri celebre, țintele activiștilor de mediu

În ultimii ani, astfel de incidente au fost tot mai dese.

De exemplu, în octombrie 2022, două tinere care purtau tricouri cu mesajul „Just Stop Oil” au stropit cu supă de roşii o capodoperă a lui Van Gogh din seria „Floarea soarelui”, expusă la National Gallery din Londra. Și această operă era protejată de un geam.

În noiembrie 2022, activiștii ecologiști au stropit cu un lichid negru capodopera „Viața și Moartea”, realizată de lui Gustav Klimt în 1916 și aflată la Muzeul Leopold din Viena, iar în iunie 2023, două activiste au vandalizat opera „Grădina artistului de la Giverny”, pictată de Claude Monet în 1900 și expusă la Muzeul Naţional din Stockholm.

În noiembrie 2023, tot activiștii mișcării „Just Stop Oil” au spart sticla ce proteja tabloul „The Rokeby Venus”, realizat de Diego Velázquez în 1648 și expus tot la National Gallery din Londra.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`