Procurorii din Republica Moldova au deschis un dosar penal după ce înregistrările în care președintele Igor Dodon apare în timp ce primește o pungă de la fostul lider PDM, Vladimir Plahotniuc au ajuns în spațiul public.
Se presupune că în înregistrări Vladimir Plahotniuc i-ar fi oferit de fapt lui Igor Dodon bani pentru campania electorală.
Dosarul a fost deschis în baza denunțurilor oficiale depuse la finele săptămânii trecute de către liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, și deputatul Iurie Reniță, cel care a și făcut publice imaginile filmate în reședința lui Plahotniuc.
Procesul penal a fost inițiat în baza art.274 Cod de procedură penală, procurorii urmând să efectueze o serie de investigații pentru a se decide dacă există în acțiunile protagoniștilor acestui video o bănuială rezonabilă cu privire la elementele constitutive ale vreunei infracțiuni. Procuratura va informa despre măsurile întreprinse şi deciziile adoptate în consecință”, se spune într-un comunicat de presă emis de PG.
Imaginile au fost filmate în 2019, înaintea campaniei electorale. Dacă Vlad Plahotniuc apare în timp ce îi oferă lui Dodon o pungă neagră, acesta, la rândul său îi spune lui Plahotniuc să i-o dea un colaborator.
Un nou scandal public a apărut în Republica Moldova după ce Iurie Reniță, deputat moldovean, fost ambasador în România a publicat o înregistrare în care Dodon este surprins în timp ce primește o controversată sacoșă neagră, despre care se crede că s-ar afla bani.
În videoclipul publicat de către fostul ambasador apare și o a treia persoană, cea care ține sacoșa primită de la Vlad Plahotiuc.
„Dați-i lui Costea și mâine o să-i dea lui Cornel, pentru că mâine, la ora 5, eu zbor. Luni, el ar trebui să dea salariile”, i-a transmis Igor Dodon oligarhului Vlad Plahotniuc.
Vladimir Plahotniuc este acuzat că este principalul beneficiar al fraudei bancare din 2014. Astfel, Procurorul general Alexandr Stoianoglo a cerutStatelor Unite extrădarea lui Vladimir Plahotniuc, după ce ambasada SUA la Chișinău a precizat că acesta se află pe teritoriu american.
„O lungă perioadă de timp nu au fost publicate cele două rapoarte Kroll, iar noi am constatat că acest lucru nu a fost întâmplător. În raportul Kroll se face trimitere la încă un grup de influență, grupul Plahotniuc, despre care oficial nicăieri nu se menționa. Totuși analizând materialele dosarelor, s-a conturat implicarea activă a grupului Plahotniuc în frauda bancară, dovezi care de fapt existau chiar de la bun început. Dispunem de probe incontestabile. De comun cu alte autorități, vom întreprinde măsuri în vederea urmăririi penale atât a averii personale a lui Plahotniuc, cât și a companiilor afiliate lui”, a declarat Alexandru Stoianoglo.