Donatorii europeni și internaționali au convenit să extindă ajutorul pentru Republica Moldova cu 695 de milioane de euro, potrivit Reuters. Decizia a fost luată marți la Berlin, unde România, Franța și Germania au co-organizat o conferință internațională menită să stimuleze sprijinul pentru statul din stânga Prutului.
Mai mult, Bogdan Aurescu, șef al diplomației române și unul dintre cei trei miniștri de externe care au coprezidat evenimentul, a anunțat că Bucureștiul pregătește un pachet suplimentar de asistență financiară nerambursabilă în beneficiul Republicii Moldova, în valoare de 10 milioane de euro.
Ministrul german al afacerilor externe, Annalena Baerbock, a promis că Germania va face eforturi pentru a ajuta Republica Moldova să se elibereze de dependența energetică față de Rusia.
Cu o populație de 3 milioane de locuitori, Republica Moldova a primit mai mulți refugiați per cap de locuitor decât oricare altă țară.
„Am convenit astăzi să sprijinim (Republica) Moldova cu împrumuturi, sprijin bugetar și altă asistență financiară în valoare de 695 de milioane de euro”, a declarat șefa diplomației germane, într-o conferință comună cu omologii săi din România și Franța.
Cu ocazia intervenției pe care a susținut-o în deschiderea evenimentului de la Berlin, ministrul român al afacerilor externe a anunțat că Guvernul României pregătește un pachet suplimentar de asistență financiară nerambursabilă în beneficiul Republicii Moldova, în valoare de 10 milioane de euro.
„Totodată, șeful diplomației române a punctat asistența nerambursabilă în valoare de 100 de milioane euro care urmează să fie implementată prin proiecte de dezvoltare, în baza Acordului semnat de către Prim-miniștrii Nicolae Ciucă și Natalia Gavrilița în cadrul Ședinței comune a Guvernelor României și Republicii Moldova (Chișinău, 11 februarie 2022).
Ministrul Bogdan Aurescu a evocat, de asemenea, acordarea de către România, în contextul actualei crize, a unei asistențe în valoare totală de 3,8 milioane de euro, care constă în 5000 tone de păcură pentru sprijinirea securității energetice a Republicii Moldova și în importante cantități de carburanți. A menționat transporturile umanitare, care au fost realizate, cu materiale de primă necesitate, pentru a fi puse la dispoziția refugiaților. De asemenea, a punctat organizarea de coridoare verzi pentru preluarea directă în România, pe cale rutieră și feroviară, de refugiați ucraineni din Republica Moldova, cu scopul de a sprijini persoanele afectate de războiul din Ucraina, precum și de a prelua din presiunea cu care se confruntă sectorul public și cel neguvernamental din Republica Moldova”, se arată în comunicatul transmis de MAE.