Donald Tusk le-a declarat război… castorilor, pe care-i învinovățește pentru inundații. Biologii spun că premierul polonez vorbește „prostii”.

Donald Tusk le-a declarat război... castorilor, pe care-i învinovățește pentru inundații. Biologii spun că premierul polonez vorbește „prostii”.
Sursa foto: Hepta.ro / Zuma Press / Damian Burzykowski

În timp ce Polonia luptă cu efectele inundațiilor mortale cauzate de ploile abundente din Europa Centrală, premierul polonez a dat vina pe castori pentru exacerbarea problemelor. La o întâlnire recentă a echipei de criză, Tusk a ridicat problema siguranței barajelor și a digurilor – care, a spus el, este amenințată de animalele pufoase.

Tusk vrea să plătească vânătorii din bani publici să ucidă castorii

Castorii își creează propriile baraje pentru a face o casă confortabilă pentru familiile lor, protejându-se în același timp de prădători – dar, potrivit unor cercetători, cu care Tusk pare să fie de acord, acele baraje pot deteriora malurile râurilor, pot slăbi diguri prin vizuini și pot provoca acumularea de apă.

„Uneori trebuie să alegi între dragostea pentru animale și siguranța orașelor, a satelor și stabilitatea digurilor”, a spus Tusk, adăugând că infrastructura trebuie apărată de castori și că guvernul va permite orice acțiune, în limitele legii, împotriva castorilor. pentru a proteja diguri.
„Faceți orice trebuie să faceți, voi apăra aceste decizii. Digurile sunt o prioritate absolută astăzi”, a spus Tusk.

Ploile excepționale din septembrie au dus la inundații devastatoare în Europa Centrală. Cel puțin 16 persoane și-au pierdut viața în consecință, orașe din Republica Cehă și Polonia fiind evacuate, drumurile au fost închise și multe evenimente au fost anulate.

Guvernul polonez a desfășurat armata în zonele cele mai afectate în scene similare cu inundațiile catastrofale anterioare din 1997 și 2010.

Guvernul de la Varșovia folosește castorii pentru scopuri „pur politice”

Andrzej Czech, biolog de mediu și expert în castori, a spus că remarcile lui Tusk sunt „prostii” și că guvernul de la Varșovia folosește castorii pentru scopuri „pur politice”.

„Acest lucru a fost anunțat doar pentru a dovedi că guvernul a găsit un țap ispășitor eficient și rapid pentru inundații”, a declarat Czech pentru POLITICO.

Mai mult decât atât, vânătorii și fermierii fac un lobby puternic în cadrul unuia dintre partenerii de coaliție ai lui Tusk, Partidul Popular Polonez (PSL), agrar-conservator, spune Czech.

„Fermierii sunt de obicei împotriva castorilor pentru că uneori inundă câmpurile și culturile”, a continuat biologul, adăugând că „doar 2% din zonele locuite de castori” sunt problematice.

„Vânătorii sunt interesați să-și îmbunătățească imaginea publică proastă, fiind văzuți ca salvatori și rezolvatori de probleme și speră să obțină bani de la contribuabili pentru împușcarea castorilor, la fel cum au făcut-o pentru împușcarea mistreților în timpul pestei porcine africane”, a spus biologul.

„Oamenii de rând vor fi fericiți că ceva s-a făcut rapid – iar vânătorii vor primi banii contribuabililor.”
Cu toate acestea, expertul crede că o vânătoare de castori va duce la „distrugerea în masă a habitatelor create de castori, reducerea retenției naturale, încălcarea reglementărilor și furie generală. Nu aceasta este calea de urmat.”

La sfârșitul anilor 90, castorii erau pe cale de dispariție în Europa

Biologul a sugerat o modalitate mai simplă de a proteja terasamentele de castori, cu plase în jurul acestora. Expertul a recunoscut că nu este o soluție strălucitoare, dar este mult mai ieftină decât a plăti oamenii să vâneze castori.

Ecologiștii au susținut că castorii nu contribuie la dezastrele naturale, cum ar fi inundațiile, incendiile și secetele, ci fac parte din soluție prin facilitarea sistemelor de zone umede sănătoase care, la rândul lor, captează carbonul și încetinesc debitele râurilor.

La sfârșitul anilor 90, castorii erau pe cale de dispariție în Europa. Acum există peste 1,2 milioane de castori pe tot continentul, a raportat Rewilding Europe.

„Castorii lucrează gratuit, lucrează în weekend, lucrează non-stop pentru a mări debitul apei subterană și fiind un motor pentru biodiversitate”, a spus Gerhard Schwab, un manager al vieții sălbatice din Bavaria, cunoscut sub numele de „Pablo Escobar al castorilor”, datorită eforturilor sale pentru a reface populația de castori în toată Europa.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`